De delegatie uit Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en het bedrijfsleven Fogo en VEERO.
De delegatie uit Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en het bedrijfsleven Fogo en VEERO. Foto: Adri van der Laan

Petitie overhandigd aan Vaste Kamercommissie in Den Haag

Tekst en Foto's: Jaap Ruizeveld

Twee boxen vol gerichte informatie begeleidden het bezoek aan Den Haag. Dat bestond uit vergelijkend verkeersveiligheidsonderzoek N59 en andere rijkswegen en inventarisatiedocumenten over verkeersongelukken. In tien jaar zijn er 14 doden te betreuren op Goeree-Overflakkee. Daarnaast was er een QuickScan van Witteveen-Bos opgesteld voor de Provincie over te treffen maatregelen voor deze rijksweg en een rapport over sociaal economische effecten bij een upgrading van de N59. "Samen staan we sterk", was en is de drijfveer van de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en het bedrijfsleven om hun zorgen kenbaar te maken. Dat niet alleen. Ook duidelijk aangevend de bereidheid van betrokken partijen om gelden te willen voteren in het proces om aanpak van de N59 - in uitvoeringsmogelijkheid – vele jaren eerder te laten plaatsvinden. En met een klemmende verwijzing naar het grote sociaal economische - en duurzaamheidsbelang dat met aanpak van genoemde rijksweg gepaard gaat.

Deputatie

De deputatie van de gemeente Goeree- Overflakkee bestond uit Marnix Trouwborst, portefeuillehouder Financiën, Verkeer en Vervoer, de raadsleden mevrouw Addy Reijerkerk-Andriesen (VVD), Willy Heintjes (VKGO) en Rob Maliepaard (fractie Maliepaard). Met ambtelijke ondersteuning van beleidsadviseur Villerius (Verkeer en Vervoer) en de dames Zoet (communicatieadviseur), Bachet en Verbiest (beiden bestuurssecretaris). De deputatie van Schouwen-Duiveland telde locoburgemeester en portefeuillehouder Leefomgeving mevrouw Jacqueline van Burg, haar collega-wethouder Cees van den Bos (Sociaal Domein) alsmede het VVD-raadslid mevrouw Corine Den Baars-Alberts.

Ondersteuning

Uit het bedrijfsleven was er ondersteuning door vertegenwoordigers van FOGO (Federatie Ondernemersverenigingen) en VEERO (Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Recreatieondernemingen), de heren Tanis en Buijs. Ook Recron en de Ondernemerskring (beiden Schouwen-Duiveland), de Kamers van Koophandel en de Provincies Zuid-Holland en Zeeland hadden aangegeven de petitie te kunnen steunen. Jammer was het overigens wel dat blijkbaar een aantal raadsfracties niet in staat was gebleken menskracht te bieden voor fysieke mede-support bij deze petitieaanbieding.

Een signaal

Vooraf had Trouwborst de delegatieleden nog eens uiteengezet, wat de bedoeling was van de busrit naar de Kamercommissie in Den Haag. "Aangeven hetgeen wij tot nu toe hebben gedaan. Aanstippen dat er snel iets moet gebeuren. Duidelijk maken dat meerdere partijen bereid zijn hetzij financiële bijdragen te leveren of op andere wijze ondersteuning te geven om het project N59 veel eerder dan nu gepland (2028), in uitvoering te kunnen nemen. We geven met ons bezoek en met de petitie dit signaal. Dat is - zeker voor ons -geen alledaags gebeuren. Het is echter nodig deze stap te zetten. Wij hopen dat het wordt opgepakt. Op basis van onze breed gedragen argumenten. Of het effect oplevert moeten we afwachten".

Aandacht

Het aanbieden van een petitie vindt plaats in de centrale hal van het Tweede Kamergebouw. En dan ben je niet de enige die aandacht vraagt voor problemen. Zo was er eerst nog een bewonersgroep (Saldo 10) die aandrong op een betere weg A13-A16. Daarna was het podium vrij voor de toelichting - zie het als een vorm van inspraak- over en op het item rijksweg N59. Woordvoerder Trouwborst zette binnen 10 minuten de kernpunten scherp op een rij. Wees vervolgens op de uitgebreide documentatie die de eilandafvaardiging uit Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland ter bestudering en als naslagwerk zou overhandigen. Hij liet zich niet afleiden door het wat storende lawaai van passerende bezoekersgroepen. Kreeg zichtbaar aandacht van de commissieleden.

Toelichting

"Wij vragen allen om aandacht voor de N59. Een Rijksweg met een bovenregionale functie die verkeersonveilig is. Die onderdeel uitmaakt van de calamiteitenroute voor het vervoer van gevaarlijke stoffen van en naar de Maasvlakte met op punten een slechte doorstroming. Waar bijna dagelijks congestie is, hetgeen de economische vitaliteit en de leefbaarheid op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland in de weg staat. Echter ook een weg met potentie. Om er een duurzame, verkeersveilige weg van te maken met voldoende capaciteit. Waarop en waarlangs initiatieven op het gebied van schone energie gerealiseerd kunnen worden.

Geef prioriteit

In 2012 is een onderzoek uitgevoerd (Buck Consultants Int.) naar de sociaal economische effecten van het verbeteren van de N59. In dit onderzoek zijn drie maatregel-pakketten onderzocht, waarvan de 2x2 rijbanen de meest robuuste, toekomstbestendige en duurzaam veilige oplossing biedt. Dit rapport is in 2014 al aan de Kamercommissie overhandigd. De veiligheid van de N59 is een heikel punt. Er zijn op Goeree-Overflakkee de laatste jaren al veel (14) verkeersdoden gevallen. Dit aantal dreigt verder te stijgen indien er niet tijdig maatregelen worden getroffen. Een hogere prioriteit voor het aanpakken van de N59 is wenselijk. De regio wil daaraan actief bijdragen", stelde Trouwborst.

Duurzaamheid

Naast de inzet rondom het verbeteren van de doorstroming en de verkeersveiligheid van de N59, zijn er rond deze weg veel duurzaamheidsinitiatieven ter versterking van de regio. Trouwborst noemde de getijdencentrale (energieneutraal eiland in 2020). Maatregelen voor het zuurstofarme Grevelingenmeer. Nodig omdat dit door klimaatverandering slechter wordt. Goede waterkwaliteit is noodzakelijk voor het leven in het water en is voor het internationaal toerisme van cruciaal belang. Windmolenparken (o.a. langs de N59) en een waterstoftankstation dragen bij aan de duurzaamheidsambitie. Wij onderschrijven de ambitie van minister Schultz van Haegen over Energie neutrale netwerken in beheer van Rijkswaterstaat", gaf Trouwborst aan.

Energy Highway

"De provincies Zeeland en Zuid-Holland en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland hebben nauw contact om tot een voorstel te komen voor de Energy Highway N59. In gezamenlijkheid willen we de ambitie waarmaken voor een duurzame, bereikbare en veilige N59. Als regio willen we dan ook de N59 agenderen voor het BO Mirt dit najaar. Wij zijn allen bereid om (financiële) bijdragen te leveren aan kansen en oplossingen, indien het Rijk meewerkt en de aanpak van de problematiek van de N59 naar voren haalt in de tijd.

Financieel

De provincie Zuid-Holland heeft inmiddels 10 miljoen euro gereserveerd, de gemeente Goeree-Overflakkee en de gemeente Schouwen-Duiveland zijn bereid om samen 1 miljoen euro beschikbaar te stellen en ook de provincie Zeeland bekijkt intern de mogelijkheden voor het beschikbaar stellen van gelden. Wij hopen dat deze contacten van vandaag en de documenten nieuwe openingen bieden voor een constructief overleg over een versnelde aanpak van de N59", aldus Trouwborst. Hij overhandigde de petitie aan commissievoorzitter Tjeerd van Dekken. Voordat het gezelschap de busreis weer naar Goeree-Overflakkee aanvaardde, kreeg men van de VVD-Tweede Kamerfractie een rondleiding door het gebouw. Met natuurlijk bezoeken aan de meest interessante zalen, Daarbij in de gangen minister Kamp en D'66 leider Pechtold passerend. Dat zie je ook niet elke dag, zei één van de delegatieleden.

Overhandiging van de N 59 - petitie aan voorzitter Tjeerd van Dekken.
Rondleiding door het Tweede Kamergebouw met o.a.de oude bibliotheek / Handelingenkamer.