Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Leerlingen op de raadszetels tijdens Schooldebat

Strandhuisjes bouwen is geen probleem, de aanleg van een metrolijn wel

Tekst en foto's Adri van der Laan

De eilandelijke SGP jongeren organiseren ieder jaar een schooldebat om basisschoolleerlingen dichter bij de lokale politiek te brengen. En hoe kan dat beter dan in de vorm van een raadsvergadering? Alle ingrediënten die bij een gewone raadsvergadering horen waren aanwezig. Burgemeester Ada Grootenboer was bereid gevonden om deze vergadering voor te zitten. Een aantal SGP-raadsleden vervulden een rol in het schooldebat. Hendrik Herweijer fungeerde als raadsgriffier, Rien van der Boom en Corné Grinwis waren wethouder.

Naast het politieke handwerk kregen de leerlingen ook een stukje theorie. Raadslid Peter Grinwis stelde alle raadsfracties uit de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee voor en legde uit hoe de raadsagenda werkt, zoals welke punten er op de agenda komen en wat de taken van de raadsleden en de wethouders zijn.

De raadsagenda met de gebruikelijke punten werd afgehandeld voordat de belangrijke vergaderpunten van deze ochtend aan de orde konden worden gesteld. 'Wethouder' Rien van der Boom verdedigde het eerste voorstel aan de raad. Het 'bouwen van 25 huisjes op het strand van Ouddorp'.
De leerlingen hadden zich in een vijftal fracties gegroepeerd: de Boerenpartij, de Natuurpartij, de Recreatiepartij, de Liberale partij en de Burgerpartij. Welke belangen ze vertegenwoordigen, blijkt uit de namen en in het debat bleek dat zij zich goed in hun rol hadden ingeleefd en voorbereid.
Onder leiding van burgemeester Grootenboer ging het debat van start. Wethouder Van der Boom legde uit dat dat de steeds meer toenemende toeristenaantallen niet meer tevreden waren met een stuk gras, waar ze een tentje op kunnen zetten. Daarom heeft een groep ondernemers het plan opgevat om 25 huisjes tegen de duinen aan te bouwen. Een actueel onderwerp, waar natuurlijk de jongeren wel hun zegje over konden doen.

Uiteindelijk bleek dat wethouder Van der Boom het voorstel door de raad had gesleept, want als het aan de deelnemers van het schooldebat ligt mogen die strandhuisjes er komen.

Metrolijn

Wethouder Corné Grinwis kreeg minder handen op elkaar voor zijn collegevoorstel. Het college stelde voor om tussen Oude-Tonge en Stellendam een metrolijn aan te leggen, die ook Middelharnis aan zou doen. Naast de bijdragen van Europa en de Provincie zou de gemeente € 8.500.000 moeten bijdragen. Jaar zal er nog eens € 650.000,- door de gemeente moeten worden neergelegd.

Ook bij dit agendapunt bleken de leerlingen hun standpunten goed te kunnen verdedigen. Naast de metrolijn kon er gekozen worden uit het inzetten van meer dieselbussen, elektrische bussen en een kabelbaan. Tijdens de discussie kwamen allerlei aspecten aan de orde: waar blijven we met de buschauffeurs en hoe milieuvriendelijk is het voorstel? Verder vreesden de boeren dat zij wel eens schade konden lijden van een dergelijk vervoermiddel op het eiland.

Het voorstel werd door Corné Grinwis met verve verdedigd, maar het kon de raadsleden niet overtuigen. Een ruime meerderheid stemde tegen.

Wie het debat wil luisteren en zien kan dit doen via http://sgpjgoedereede.sgpgo.nl/. Op deze site wordt binnenkort het schooldebat integraal weergegeven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding