Koeler weekend met ook nog kans op een bui

Juni 2016 was tot pakweg een week terug nog een droge maand in een groot deel van Nederland.
Met de regens van de afgelopen dagen is daar geen sprake meer van. Afgelopen maandag was zo'n echte regendag en ook donderdag en vrijdag viel er neerslag van betekenis in onze contreien.

Toch knapte het weer wel even op, met name op de woensdag en deels donderdag, maar het instabiele karakter van deze zomer deed ook weer nadrukkelijk opgeld. Een korte warmte-opstoot uit het zuiden werd bijna direct gevolgd door een reeks met flinke buien op de Eilanden. Op de noordwestpunt van Flakkee werd zo'n 45 millimeter water afgetapt op donderdagochtend.

De woensdag was de beste dag voorlopig, met prima temperaturen en de zon er goed bij.

Op vrijdag zaten we alweer in de koelere lucht bij een matige westenwind en was er nog wel wat restbewolking, inclusief wat neerslag aanvankelijk in de zuidwestelijke contreien van ons land.
Vervolgens krijgen we een prima overwegend droog weerbeeld met normale junitemperaturen. Het weekend zal vriendelijk verlopen met zonnige perioden en maxima rond de 18 graden. Toch kan een addertje onder het gras (klein lagedrukgebied Noordzee) nog weer een bui geven.

Ook komende week geeft aardig zomerweer, met maxima die later weer wat hoger zullen uitpakken.
Echt overtuigend stabiel zomers wordt het ook dan niet, want steeds is er weer dat uitdijen van depressies via Schotland richting het Noordzeegebied. Het Azorenhoog mag er dan ook wel zijn, maar die positieve invloed zal niet overheersend worden vooralsnog.

Opnieuw blijft een grote zomer als die van 1947 of 1976 uit tot nu toe. Sinds 1995 blijft het moeilijk om er eens een voortreffelijke zomer uit te persen in de Benelux. Soms waren de afzonderlijke maanden wel hoogzomers tot tropisch (augustus 1997 en 2003, juli 2006), maar prachtig weer dat een week of zeven tot acht duurde hebben we eigenlijk nooit meer gehad. We hebben juli en augustus nog en wie weet wat voor prachtig weer deze maanden voor ons in petto hebben. De straalstroom moet een andere positie gaan innemen en niet meer in de buurt van Nederland bivakkeren. Wellicht zien we begin juli die veranderingen in de bovenstroming al langzaam ontstaan.