Afbeelding
Foto: Cees van Kempen

Beverfamilie op Tiengemeten prachtig in beeld

TIENGEMETEN - Nog nooit is een beverfamilie op Tiengemeten zo mooi in beeld gebracht. Filmmaker Cees van Kempen heeft er wat geduld voor moeten opbrengen, maar uiteindelijk is het hem gelukt om vertederende beelden van vier baby bevers te schieten. Zie bijgaande foto van Cees van Kempen. Het filmpje is hier te zien: https://youtu.be/NCNfaoCcLa0

Cees van Kempen maakte vorig jaar al de prachtige film 'De terugkeer van: De Bever'. Het was hem alleen nog niet gelukt om zulke jonge dieren te filmen. Boswachter Eduard Reuvers van Natuurmonumenten vertelt: "Deze bevers hebben al een paar keer succesvol een gezin gesticht. Je ziet op de foto dan ook niet de moeder of vader bij het beverjong zitten, maar de grote broer. De familiegroep bestaat uit de ouders en de jongen van de laatste twee worpen. Met vier kleine bevers zal het nu een drukte van jewelste zijn in deze burcht!"

Het gaat goed met de bever op Tiengemeten. Er zijn meerdere beverburchten op het eiland gebouwd: bij de boerderijruïne in de Weelde, en zijn allereerste burcht bouwde het dier in 2013 aan de zuidkant van het eiland, vlakbij de inlaat. Het water van het Haringvliet stroomt op die plek de Wildernis in en uit.

Reuvers: "De beverburcht vlakbij de inlaat aan de zuidkant is inmiddels uitgegroeid tot een imposant bouwwerk van wilgentakken, waterplanten en modder. Indrukwekkend om te zien. Overal laat de bever zijn sporen na. Je ziet afgeknaagde takken, snippers hout, glij- en sleepsporen."

Met de Waterbus naar Tiengemeten

Wil jij beversporen zoeken met boswachter Eduard? Speciaal voor reizigers die met de Waterbus vanaf Rotterdam, Dordrecht of Willemstad naar Tiengemeten reizen, heeft Natuurmonumenten speciale beversporenexcursies georganiseerd. Boek snel voor deze unieke excursie op www.natuurmonumenten.nl/waterbus.

De Waterbus vaart van 29 juni t/m 25 september naar het Haringvliet.

Loop de beverwandelroute op Tiengemeten

Wil jij beversporen zoeken op het eiland? Ben jij benieuwd of wil je meer leren over het grootste knaagdier van Europa? Wandel eens de beverwandelroute op Tiengemeten! Kijk op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.