Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Bijschrift

Vragen en opdrachten bij je stille tijd met God
Coby Kremer
2015, uitgeverij Jongbloed
176 blz., € 9,95
ISBN 9789492 844539

Stille tijd houden valt niet altijd mee. Te druk, te moe, laat geworden - er kunnen allerlei redenen zijn om een dag of misschien zelfs langer over te slaan. Coby Kremer wil door middel van dit werkboekje met vragen en creatieve schrijfopdrachten helpen om de stille momenten met God gestalte te geven en te verdiepen.

De schrijfopdrachten vragen vijf tot tien minuten tijd per keer en zijn altijd gekoppeld aan een Bijbelgedeelte.

Door middel van het uitproberen van de verschillende schrijftechnieken die de schrijfster aanbiedt, ervaart de lezer welke manier van creatief schrijven het beste bij hem of haar past.

De schrijfster tipt een aantal praktische zaken om dagelijks met Bijbellezen bezig te zijn: meld je aan bij Dagelijks Woord (www.dagelijkswoord.nl), dan krijg je elke dag een Bijbeltekst in je inbox. Ook kan een bijbels dagboekje of Bijbelrooster helpen om aan de slag te gaan met creatief schrijven.

Coby bespreekt diverse schrijftechnieken, zo komen onder meer het elfje, een naamgedicht, het sprintje, een kettingelfje en hand en art lettering aan de orde.

De schrijfster biedt daarnaast een overzichtelijke vragenlijst, te gebruiken bij het bestuderen van een Bijbelgedeelte. Tussen de verschillende hoofdstukken is veel ruimte gecreëerd voor notities, gedachten, gevoelens en het uitproberen van schrijfsels. De introductie van de opdrachten is steeds kort en krachtig en nodigt uit om zelf aan de slag te gaan.

Bij de geschiedenis van Ruth uit het Oude Testament geeft de schrijfster de opdracht een naamgedicht te maken – de eerste letters van de naam vormen het begin van vier dichtregels. Dezelfde opdracht volgt met de naam Maria naar aanleiding van de geschiedenis uit Lucas 1:26-38).

Haiku-schrijven (een Japanse dichtvorm) behoort ook tot het rijtje van creatieve opdrachten.

Schrijfervaring niet vereist

De diversiteit aan opdrachten wordt nog meer duidelijk als de schrijfster vervolgt met aandacht voor het rondeel (een achtregelig gedicht met herhalingen), tips voor het schrijven van dagboekfragmenten en het vormgeven van een loflied of psalm.

Schrijfervaring is overigens niet vereist om met dit werkboekje aan de slag te gaan.

Twee tips bij de start: hou je aan de vooraf gestelde tijd van 5 tot 10 minuten per schrijfopdracht en experimenteer welke schrijfvorm het beste bij je past.

De schrijfster hoopt dat de lezer dankzij dit werkboekje vaker pen en papier pakt om de stille tijd met God te verdiepen. "Het is mijn wens dat je hebt mogen ervaren dat schrijven je helpt met meer aandacht uit de Bijbel te lezen, en dat zo datgene wat je hebt gelezen, vaster in je hart gaat zitten.

Coby Kremer geeft workshops over het verdiepen van stille momenten met God, daarnaast geeft ze workshops en cursussen creatief dagboekschrijven. Ze is de auteur van 'Hartschrift', 'Hartstocht' en 'Onderweg met Jezus'.