Gedeputeerden, wethouders en andere bestuurders op de neus van de Waterbus. Rechts: een incarnatie van Michiel de Ruyter.
Gedeputeerden, wethouders en andere bestuurders op de neus van de Waterbus. Rechts: een incarnatie van Michiel de Ruyter. Foto: Adri van der Laan

Waterbus ontsluit natuur en cultuur rond het Haringvliet

GOEREE-OVERFLAKKEE – Grijzig was het weer, maar dat mocht de pret niet drukken. De stemming aan boord was feestelijk, want de Waterbus maakte voor het eerst een Haringvliet Expeditie. Dit in bijzijn van maar liefst twee gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland – Han Weber en Rik Janssen – en drie wethouders, onder wie twee van de gemeente Goeree-Overflakkee: Daan Markwat en Arend-Jan van der Vlugt. Verder: vertegenwoordigers van de organisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds en Vogelbescherming Nederland, die bij de totstandkoming van deze nieuwe Waterbus-bestemming betrokken zijn.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Waterbus vaart al vijftien jaar in Rotterdam en de Drechtsteden. De snelle schepen zorgen 365 dagen per jaar voor openbaar vervoer over het water. Veel forensen, studenten, dagjesmensen en recreanten maken er gebruik van. Dat ontlast de verkeerswegen in de Randstad. Vorig jaar begon de Waterbus met een nieuwe bestemming: Kinderdijk. De verwachting was dat circa 7.000 mensen gebruik zouden gaan maken van de route. Maar het werden er 40.000.

Nu voegt de Waterbus weer een nieuwe bestemming toe aan het netwerk: het Haringvliet. Tussen 28 juni en 25 september is de tocht over water te maken vanuit Rotterdam, Dordrecht en Hellevoetsluis. Het is een proefproject van één jaar. Afhankelijk van het succes of het uitblijven daarvan volgt het besluit om de verbinding te continueren.

Zo ontsluit de Waterbus de monding van de Rijn en de Maas met haar unieke natuur – miljoenen trekvogels gebruiken de delta als tussenstop voor hun lange tocht van de noordelijke toendra's naar Zuid-Europa en Afrika en omgekeerd – en aangename dorpjes voor een breed publiek. Recreatie- en toerismeondernemers in en om het Haringvliet kunnen een nieuwe stroom bezoekers welkom heten.

Op iedere bestemming zijn (natuur-)excursies ontwikkeld en kun je op stap met een boswachter.

Droomfonds

De nieuwe vaarverbinding naar en over het Haringvliet is een onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet. In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier en komt er weer een overgang van zoet naar zout water op het Haringvliet. Vissen als zalm en steur kunnen dan weer tussen zee en rivier trekken, en andersom. In de aanloop naar '2018' werken zes natuurorganisaties aan een natuurlijker Haringvliet. Ze doen dit met geld uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Voor de Waterbus-verbinding heeft ook de provincie Zuid-Holland geld beschikbaar gesteld.

Het Haringvliet als belangrijk internationaal knooppunt voor trekvogels en –vissen is vanaf 29 juni, als de dienstregeling van de Waterbus ingaat, van dichtbij te beleven. Bas Roels, adviseur bij het Wereld Natuur Fonds en projectleider van de nieuwe vaarverbinding: "Met het Droomfondsproject Haringvliet willen we niet alleen investeren in natuur en landschap, maar ook bijdragen aan de leefbaarheid en lokale economie op de Zuid-Hollandse eilanden. De vaarverbinding vanuit Rotterdam en Dordrecht en de nieuwe stroom recreanten die dat teweegbrengt, kan de lokale horeca en toerismesector versterken. We roepen ondernemers op daarop in te springen."

Bestemmingen

De Waterbus doet verschillende bestemmingen aan rond het Haringvliet: Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis, Willemstad en het natuureiland Tiengemeten. Ook is er vanuit Rotterdam een tussenstop in Nieuw-Beijerland. Gerbrand Schutten, directeur van Aquabus BV, waar de Waterbus onder valt, is blij met de nieuwe bestemming van de Waterbus: "Het Haringvliet ligt op een steenworp afstand van Rotterdam en Dordrecht. De reis via het water is niet alleen een leuke beleving, maar tegelijkertijd ontlasten we daarmee het lokale wegennet."

Gedeputeerde Han Weber benadrukte dat dit initiatief bijdraagt aan het beleefbaar maken van het landschap, de biodiversiteit en de cultuur. Zijn collega Rik Janssen zei dat hij een fan van de Waterbus is. "Deze nieuwe verbinding is belangrijk. Ik ben er blij mee." Wethouder Daan Markwat, die tevens voorzitter is van de Landschapstafel, onderstreepte het belang van samenwerking. "Door individuele projecten te combineren creëer je meerwaarde. Het geheel is meer dan de som der delen."

De Waterbus biedt plaats aan 150 personen en 50 fietsen. Een dagkaart kost 13 euro, een gezinskaart 27,50 euro. Een enkele reis van bijvoorbeeld Middelharnis naar Tiengemeten, Stellendam of Hellevoetsluis kost 6 euro. Voor een tochtje van Stellendam naar Rotterdam (Erasmusbrug) moet 8 euro worden neergeteld.