Met raad en daad

Psoriasis

Is er een middel om de verschijnselen van psoriasis bij de vingertoppen te camoufleren? Dit omdat ik een beroep heb waarbij door mensen op mijn handen gelet wordt.

Antwoord: Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door een opvallende, zilverkleurige schilfering van rode vlekken, die bij voorkeur op de ellebogen en knieën voorkomt, maar ook op andere plaatsen van het lichaam, zoals u beschrijft bij de nagels. De huidarts heeft mogelijk alle bekende behandelingen geprobeerd, echter zonder succes. Helaas is er geen kruid tegen deze ziekte gewassen. Een combinatie van zonlicht en zeelucht wil nog wel eens helpen. Dit is in het bijzonder te vinden bij de Dode Zee in Israël. Wellicht wil de zorgverzekering financieel bijdragen.

Winterjasmijn stekken

Het lukt me maar niet om mijn winterjasmijn te stekken. Hoe moet het eigenlijk?

Antwoord: Probeert u eens de volgende methode. Laat stekken van zo'n 10, 15 cm lengte in het voorjaar wortelen in turfmolm met scherp zand of potgrond. U zet ze afgedekt met plastic of glas op een lauwe radiator of schoorsteenmantel op een lichte plaats maar niet in de zon. Als u tijdens de groei van de stekken de toppen er een paar maal uitneemt, krijgt u mooie, goed vertakte planten. Hebben zich voldoende wortels gevormd, dan kunt u ze in de volle grond uitzetten. In het algemeen moeten de stekken zo fris mogelijk worden gestoken. Als u een stek aan de basis afsnijdt, doe dit dan vlak onder een oog, snijdt meer af aan de top dan vlak boven een oog.

Magnetronluchtjes

Is er een middel om kookluchtjes uit een magnetron te verwijderen?

Antwoord: Kookluchtjes kunt u deels voorkomen door voedsel af te dekken, zodat het niet op de wanden kan spetteren. U kunt de oven schoonmaken met behulp van een uitgewrongen doek en een warm sopje. Eventueel kunt u ze ook weg krijgen met een schuursponsje met een groene zeepsopje. Ook kunt u de binnenkant af en toe met een speciaal ontsmettingsmiddel reinigen. Laat de deur op een kiertje staan, zodat de oven kan drogen. Door al deze maatregelen zullen de kookluchtjes weinig kans krijgen.

Kraag schoonmaak

Op mijn winterjas zit een leren kraag die je er af kunt halen. De jas wil ik laten stomen. Moet ik de kraag er afhalen en hoe krijg ik de kraag dan schoon?


Antwoord: Het is niet gemakkelijk leer te reinigen. Natuurlijk kan men in de stomerij ook de leren kraag meteen voor u reinigen. U kunt u echter zelf proberen (eerst op een onopvallend plekje!) of het vuil zich laat verwijderen met een middel als cif. Los een beetje hiervan op in een weinig lauw water. Dit is een soort schuurmiddel, dat niet te nat, maar hoogstens op een nauwelijks bevochtigd schoon doekje mag worden toegepast. Daarna het vocht wegdeppen. Als het vuil verwijderd is, de kraag weer invetten met wat blanke vaseline, of als u liever bruine was toepast, bijenwas. Voor een lichtbruine jas is echter blanke bijenwas of vaseline beter.