Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Jubilerend 'De Hoop' (75) te Stellendam kreeg de Erepenning van verdienste

Men schreef 1896, Stellendam was voor het merendeel doodarm. De mannen gingen op de garnalenvangst en de vrouwen en kinderen pelden de garnalen om nog wat aan de schamele huishoudpot toe te kunnen voegen. In dat jaar vond 'meester' Van Donge, die de slechte sociale toestanden overigens ook niet kon helpen, dat er tenminste wat meer muziek in het Stellendamse leven kon zitten en energiek als hij moet zijn geweest, legde hij de grondslag voor de muziekvereniging 'De Hoop'. Zaterdag werd met een receptie in het 'Haegse Huus', onder heel wat florissante omstandigheden, het 75-jarig jubileum van de vereniging herdacht. Daar kon de huidige voorzitter, dhr. Dekker, de verzekering geven dat de 75-jarige nog uiterst vitaal is, dankzij de toetreding van jonge leden. Vijf van de oudere werden zaterdagmiddag gehuldigd i.v.m hun langdurig lidmaatschap van 'De Hoop'. De 90-jarige J. Lokker sloeg daarbij alle records, hij was als mede-oprichter aanwezig!

Het deed dhr. Dekker goed te kunnen constateren dat het Stellendamse publiek zich m.b.t. 'De Hoop' nooit onbetuigd heeft gelaten, maar d.m.v. acties, bazaars e.d. steeds de middelen heeft verschaft om de noodzakelijke instrumenten en uniformen aan te schaffen. Bij al dat positieve moest dhr. Dekker, er toch ook op wijzen dat de levensweg van 'De Hoop' niet altijd over rozen is gegaan. Twee wereldoorlogen gingen over haar heen en bij de ramp in 1953 gingen enkele trouwe leden heen en ging ook het gehele instrumentarium verloren. Royale steun van het Rampenfonds en van de burgerij hebben 'De Hoop' echter weer op de been geholpen en dhr. Dekker vatte dat alles samen in de volgende beeldspraak: "Het verenigingsschuitje heeft wel eens verwaaid gelegen, wel eens haar tuig verspeeld en wel eens gekrakeel onder de bemanning gehad, wat uiteraard wel eens ten koste van de besomming ging. Steeds heeft het bestuur de schuit weer in de goede koers terug weten te sturen en zodoende 'De Hoop' voor de dorpsgemeenschap weten te bewaren".

Met erkentelijkheid dacht dhr. Dekker terug aan de inzet van meester Van Donge, die belangeloos veel opbouwwerk heeft gedaan. Dank werd gebracht aan dhr. De Bonte te Dirksland en de heer W. Vernooijs te Middelharnis, die elk lange jaren de dirigeerstok hebben gehanteerd. Thans is het dhr. Willemsen uit Schiedam, die als muzikaal leider optreedt, en het was niet zonder trots toen dhr. Dekkér erop wees dat 'De Hoop' vanaf de 4e afdeling tot in de ereafdeling is opgeklommen.

Dhr. Dekker noemde het een "aangename plicht" een vijftal jubilarissen het insigne van de K.N.F. (Kon. Ned. Federatie van Harmonie en Flanfaregezelschappen) op te kunnen spelden en de bijbehorende oorkonde te kunnen overhandigen. Het waren de heren Bert Klink (45), Jan van Dam (45), Leen Wandemaker (40), Jan van Oostenbrugge (30) en Frans de Geus (25). De dames mochten een prachtig boeket bloemen in ontvangst nemen.