De Zaaier

"Zie een zaaier ging erop uit om te zaaien…"
Mattheüs 13:3b

In gelijkenissen vertelt de Heere Jezus over Gods Koninkrijk. Dat Koninkrijk van God baant zich op een onverwachte manier een weg door deze wereld. Overal waar dit Koninkrijk komt, ontmoeten wij een zaaier: "Zie een zaaier ging erop uit om te zaaien." Een Koninkrijk dat niet komt met geweld zoals andere koninkrijken van deze wereld. Het enige wapen dat gebruikt wordt, is het zaad.

Jezus zegt: "Zie!" Let op! Anders zou je het nog over het hoofd zien! Het is zo klein, je moet goed kijken. Wie let er op een zaaier die over zijn akker gaat en zijn zaad uitstrooit op hoop van zegen? De zaaier in deze gelijkenis is de Heere Jezus Zelf. Het zaad is Zijn boodschap, het Evangelie. Hij is uitgegaan. Hij heeft de hemel verlaten. Hij is het in Wie dat Koninkrijk van God naar deze aarde komt. En als we Hem nu vragen: Wat komt U doen? Dan zegt Hij dat Hij gekomen is om te zaaien op de akker van deze wereld. Dat Hij gekomen is om het goede zaad van het Woord van God rond te strooien. De Heilige Geest zorgt voor goede aarde. Om de woorden van God aan de man, aan de vrouw te brengen, of liever nog in de man, in de vrouw te brengen.

God vestigt Zijn heerschappij in deze wereld dus altijd op de manier van de prediking van het Evangelie. U en jij hebben misschien al veel preken gehoord. Zo breidt God Zijn Koningsmacht uit. Niet met grof geweld, maar met kiemkrachtig zaad. Doordat Zijn Woord klinkt. Je denkt misschien wel: Wordt dat wel wat? De prediking van het Evangelie schijnt vaak zo machteloos en krachteloos. Wat doen woorden nu? Worden woorden vaak niet door mensen in de wind geslagen? Je kan ze aan je voorbij laten gaan. Het ene oor in, het andere uit. Wat doen woorden nu eigenlijk? Wat een zwak wapen. Moet dat nu mensen leren buigen voor God als Koning? Mogelijk haalt u de schouders er over op. Toch zegt Jezus: Mijn Woord is als zaad. Een zaadje stelt nauwelijks iets voor… Maar wat een groeikracht! Er komt een hele aar uit, die vol zit met korrels.

Hebben u en jij weleens echt de kracht van dat Woord ervaren? Een woord dat diep raakte, dat heel wat los maakte. Wij hoeven er niet over in te zitten of de Heere God langs deze weg wel Zijn doel bereikt. Dat is zeker. We kunnen ons beter afvragen of het Woord bij ons al in goede aarde is gevallen. Of het bij ons wel zijn doel bereikt. Hebben wij al gebogen voor de Koning? Jezus zit op de troon, als het Lam van God. Hij reikt nu nog Zijn genadescepter aan. Geloof alleen. Dat is de uitwerking van het zaad.

Bij iedereen? Nee, dat is niet vanzelfsprekend. In de gelijkenis gaat heel wat zaad verloren. Als je het leest denk je: wat een slechte akker! Deze wereld is ook niet zo'n beste akker. Wij zijn niet zo ontvankelijk voor Gods boodschap. Nee, de akker is niet best, geen beste grond. Er zijn platgetreden plaatjes van vastgeroeste tradities, doornen en distels van verleidingen, stenen van zonden. Erg genoeg, maar waar. Daarom is het zo'n groot wonder dat Jezus toch als een zaaier uitgaat om te zaaien. Hij laat zich door de slechte kwaliteit van de akker niet tegenhouden.

Straks bij Zijn wederkomst komt Hij terug om te maaien. Wat zal Hij dan vinden op de akker van uw en mijn leven? Viel het zaad in ons leven in goede aarde? Bogen wij voor het Woord van God? Kom Heilige Geest! Doorstroom, beziel en zegen mij, zodat ik waarlijk vruchtbaar zij!

Ds. B.J. van Assen, predikant Nieuwe-Tonge en Herkingen