Afbeelding
Foto:

Dagtocht naar sleutelstad Leiden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 6 oktober 2016 organiseert de commissie Vorming+Toerusting van de Emmaüskerk een dagtocht naar de stad Leiden. De groep vertrekt om 8.30 uur met een bus van Mijnders vanaf het parkeerterrein bij De Staver richting Leiden. Daar aangekomen wacht ons de koffie met wat lekkers. Daarna wandelen we naar de synagoge, waar we worden rondgeleid en uitleg krijgen. In deze synagoge is een parochet terechtgekomen uit de voormalige synagoge van Middelharnis. Een parochet is het gordijn of voorhang voor de aron hakodesj (heilige ark) in een synagoge, waarin zich de Thorarollen bevinden.

Vervolgens wandelt het gezelschap naar Koetshuis De Burcht, waar er wordt geluncht. Daarna wordt er een wandeling gemaakt naar de Pieterskerk, een laatgotische kruisbasiliek, de mooiste kerk van Leiden. Aan deze kerk ontleent Leiden zijn bijnaam als sleutelstad. In de kerk is er een rondleiding van een uur lang door gidsen die alles kunnen vertellen over deze prachtige kerk. De Pieterskerk bezit twee uiterst bijzondere orgels. Op de westgevel het middentoon gestemde Van Hagerbeer orgel en in het zuidoost transept het Engelse Thomas Hill orgel.

Halverwege de middag is er nog ruim een uur over om op eigen houtje de stad Leiden te verkennen. Deelnemers krijgen een plattegrond van Leiden. Het is de bedoeling om circa 18.00 uur weer te arriveren in Sommelsdijk. De afstanden die in Leiden overbrugd moeten worden, doen we wandelend. De wandeltijd tussen de verschillende locaties is niet langer dan 10 á 15 minuten. Deelname kost € 47,50 per persoon. Dit is inclusief busreis, koffie, thee, uitgebreide lunch, entreeprijzen en gidsen. Een folder van de dagtocht staat op www.emmauskerkmiddelharnis.nl. Aanmelden kan via telefoon 0187-642419 of 0187-482944, maar ook via dagtocht@emmauskerkmiddelharnis.nl. Betaling van de kosten: € 47,50 per persoon overmaken op NL48 RABO 0352202602 t.n.v. P. de Munck o.v.v. Dagtocht Leiden. Pas na betaling van de kosten is de aanmelding definitief.