Afbeelding
Foto:

De komst van de waterbus

Toen mijn vader in zijn jonge jaren één keer per jaar met zijn opa vanuit de Hoekse Waard naar Flakkee ging voor familiebezoek, was dat een hele onderneming. De planning van zo'n uitstapje was afhankelijk van het vertrekschema van de veerboten. Hemelsbreed was de afstand maar zo'n tien kilometer, maar door de oversteek van het Haringvliet was zo'n tocht een serieuze onderneming.

De komst van de bruggen in de vorige eeuw maakte in één klap alle omslachtige reizen over het water overbodig. De verbindingen zorgden voor veel tijdswinst. De vooruitgang was niet meer te stuiten. De veerdiensten hadden het nakijken.

Binnenkort gaat de waterbus voor het eerst varen. Een nieuwe waterverbinding, waarbij er onder andere van Stellendam naar Rotterdam kan worden gevaren. En ook Middelharnis en het Tiengemeten worden met elkaar verbonden. Goed nieuws voor iedereen die graag op het water is, houdt van fietstochten, of een wandeling aan de overkant.

Zo'n vijftig jaar na de ingebruikname van de Haringvlietbrug wordt de ouderwetse veerverbinding weer in ere hersteld. Weliswaar in een modern jasje, maar het principe van reizen over het water is terug van weggeweest. Nu niet omdat er geen andere mogelijkheid is, maar omdat een vaartochtje leuker en avontuurlijker is dan over het asfalt naar de overkant zoeven.

Wie weet welke zaken uit het verleden er nog meer een 'comeback' maken. Misschien stapt de bakker wel weer op een bakfiets. Huren we deze zomer op het strand massaal een uit de kluiten gewassen rieten strandstoel en wellicht tuft er in de toekomst weer een trammetje van Ooltgensplaat naar Ouddorp…