In het weekend stabieler weer, maar wel koel

Vorige week meldde ik al dat in de kalenderklimatologie de periode rond half juni vaak een overgangsfase naar een wisselvalliger weerbeeld geeft. Als een reactie op het mooie en warme weer daarvoor komt de atmosfeer dan met minimaal een week koelte en regelmatig regen erbij.

Dit jaar hebben we hier dus weer een uitgesproken voorbeeld van zo rond halverwege deze maand. Een buienkans blijft actueel tot en met zaterdag. Daarna komt een uitloper van hoge druk dichterbij en dan zien we de atmosfeer aansluitend stabiliseren: in de loop van het weekend vooral. Op donderdag werd het nog even bijna 20 graden in het voorportaal van weer een nieuwe actieve storing. Een matige zuidzuidwestenwind voerde nog even wat zachtere lucht aan richting Eilanden.

Wanneer in het weekend de wind ruimt naar west tot noord, wordt het koeler, maar ook droger. De luchtaanvoer vanaf zee laat dan iets meer opklaringen toe, vooral op de zondag. Aardig weer dan. Toch zouden wolkenvelden vanaf de Noordzee nog even hardnekkig kunnen zijn in onze contreien. Echt gerieflijk is het weer dan ook niet bepaald tijdens het weekend. Want te koel is het met name.

Eigenlijk beleven we voor de zoveelste keer een hele gewone Hollandse zomer tot nu toe. Die permanente afwisselingen tussen diverse weertypen is nog steeds erg kenmerkend voor ons weer. Tot begin deze week was juni nog een uitgesproken droge maand in bijna negentig procent van het land. Thans zijn er alweer de nodige millimeters water bijgevallen (tot zaterdag kan er nog wat vallen).
De weersverbetering in de loop van het weekend wordt waarschijnlijk gevolgd door een tamelijk fraaie juniweek, waarbij de temperatuur weer gaat oplopen. Mogelijk vloeit het kwik in de thermometerbuis weer uit naar zomerse waarden later. Of we een langdurige fase met mooi stabiel weer gaan meemaken, is onduidelijk nog. Mogelijk nadert er maandag alweer een buienstoring vanaf de Noordzee. Deze zou dan dinsdag tijdelijk weer een regenband van west naar oost kunnen geven.

De maanden juli en augustus kunnen uiteraard nog volop zomerweer gaan geven bij ons. De zomer duurt nog lang met zo'n ruime twee maanden te gaan. Zelfs september kan nog grandioos uitpakken.