Afbeelding
Foto:

Strand Resort Ouddorp Duin ontvangt 1 juli eerste gasten

Deze zomer worden de eerste 64 recreatievilla's verhuurd

OUDDORP - Vrijdag 1 juli is het zover. Strand Resort Ouddorp Duin aan de Westerweg nabij de Vrijheidsweg ontvangt dan - pal voor het zomerseizoen - haar eerste gasten. Het complex is dat weekeind ook voor een ieder openbaar toegankelijk om er een kijkje te komen nemen. Landal Greenparks, de organisatie die de verkoop en verhuur van de woningen regelt, weet zich verzekerd van een enorme belangstelling voor het project. De eerste 64 recreatievilla's, in de eerste ontwikkelingsfase, zijn deze zomer namelijk al verhuurd.

Door Jaap Ruizeveld

Aan de vooravond van een te organiseren - besloten - feestelijke presentatie van het park en de centrumvoorziening, voor genodigden en direct betrokkenen, leidt ontwikkelingsmanager Ron Scheijven mij rond in het resort. De locatie waarvoor destijds Ludovic den Hollander zich zovele jaren tomeloos heeft ingezet om 'zijn' creatieve visie tot uitvoering te kunnen laten brengen.

Ontwikkeling

In samenwerking en afstemming tussen Grondeigenaar Klepperduinen bv en Strand Resort Ouddorp Duin-ontwikkeling (directie Klaas Bruins Slot) is het project tot stand gebracht. Gelet op het duingebied en de zandwallen is bij de realisatie van het resort grote zorgvuldigheid aan de dag gelegd. Talrijke organisaties en instellingen (onder wie Provincie en Gemeente) zijn in het proces hierbij betrokken. Voor de architectuur is een drietal deskundigen ingeschakeld. Mevrouw Adri Voorwinter (landschap), Stedenbouw (LSWA Weijer) en Kees Vertigaal (duinmorfologie). Landal Greenparks zorgt, zoals gemeld, voor de verkoop en verhuur van de huizen.

Wijziging

Het onderwerp Ouddorp-Duin is een aantal keren uitvoerig in de gemeenteraad besproken. De laatste keer was dat op 7 april van dit jaar, toen de volksvertegenwoordigers het gewijzigde bestemmingsplan vaststelden. Er was toen geen unanieme instemming, omdat vanuit drie fracties bezorgdheid werd aangegeven over de uitbreiding van de horeca- en detailhandelsvoorzieningen. Dit afgezet tegenover de detailhandel in de dorpskern. In het gewijzigde bestemmingsplan is voorzien in een functieverruiming van dagrecreatie naar een meer gemengde functie (horeca, detailhandel, kantoor en verblijfsrecreatie).

Invulling

Ontwikkelingsmanager Ron Scheijven is al enkele jaren betrokken bij het project. Dacht mee over het concept en richtte zich op details zoals realisatie/exploitatie/verhuurformule en onder andere het omgevingsmanagent. Naar aanleiding van het gewijzigde bestemmingsplan geeft hij aan dat het in feite een inpassing en wijziging van de invulling van het reeds geplande (37 ha groot) resortgebied betreft. Het gemeentebestuur gaf in haar voorstel aan de gemeenteraad als onderbouwing aan: "Dat voor het gebied tussen de kern Ouddorp en de duinen een positieve impuls gewenst is, waaronder een kwalitatieve verbetering van de verblijfsrecreatie en de uitbreiding van de recreatievoorzieningen. Met de ontwikkeling van de voorzieningen in het plangebied (dagrecreatie, leisure, detailhandel, horeca en verblijfsrecreatie) wordt de verbinding tussen het recreatiegebied en de duinen verbeterd. De voorzieningen zullen in een groene setting worden gerealiseerd waarbij de specifieke kenmerken van het landschap terugkomen".

Variatie

Aan de hand van maquette en tekeningen schetst Ron Scheijven de uitgevoerde ontwikkeling. Hij besteedt ruime aandacht aan de zicht- en lijnenstructuur, duinen, waterpartij/kreek. In het resortgebied zijn in de eerste fase nu 120 vakantiewoningen gereed. De eerste 64 daarvan komen vanaf 1 juli in de verhuur. De overige huizen volgen vanaf september van dit jaar. Daarna komt nog de tweede ontwikkelingsfase met 111 recreatievilla's. Er is een flinke variatie in grootte van de huizen. Er zijn woningen voor 4, 6, 8, 10 en 12 personen en 2 groepsaccommodaties. Binnen deze categorieën zijn er verschillen in labels, van comfort tot luxe en extra luxe en familiethema. Bij deze laatste aanduiding gaat het om zogenaamde kidswoning, waar voor kinderen alles aanwezig is. Bijvoorbeeld de sjoelbak zit daarbij in de huurprijs.

Belangstelling

"Het is niet overdreven. De belangstelling voor het resort is enorm", zegt Scheijven. Rond de Kerst is Landal met de verhuur begonnen en konden er boekingen worden gedaan. Het heeft alle verwachtingen overtroffen. Deze zomer is er in de eerste fase geen woning onbezet. Kopers kunnen per jaar aangeven welke periode zij zelf in de woning willen verblijven en welke andere tijd de woning kan worden verhuurd. Uitgegaan wordt van een rendement van 5% op de gedane investering. Dat is een netto rendement (alle kosten zijn er af). Gaat men zelf de zomermaanden in de woning, dan daalt de opbrengst uiteraard. De koper beslist wat hij wil. Je kan ook totaal niet verhuren. Een prijsindicatie: voor een 4 persoons-vakantiehuis ligt de prijs rond de 200.000 euro, exclusief btw en inventaris.

Voorzieningen

In juli is het hoofdgebouw (aan het plein met parkeerplaatsen) gereed met daarin de receptie, het infocentrum en een speelhal voor de kinderen. Een kleine brasserie, fietsverhuur en wasserette en een multifunctioneel centrum. Daarnaast komt er een supermarkt (450m2, waarvan 150m2 voor opslag) en een nonfood-verkooppunt voor strandartikelen e.d. In het multifunctionele gebouw (400m2) verzorgt de Stichting Elk Weer-voorziening Ouddorp Duin voor invulling. Bijvoorbeeld cultuur, kunst en of evenementen. Hiervoor worden contacten gelegd met instanties op het eiland. In de eerste oriëntatie op het project Ouddorp Duin is nog gekeken of een nationaal beeldenmuseum er een plek kon krijgen. Dit bleek financieel niet haalbaar en was landschappelijk niet inpasbaar. "Het matchte niet," zegt Ron. In de tweede fase, seizoen 2017, wordt nog een zwembad aangelegd (alleen voor de gasten te gebruiken) en komt er een horecavoorziening.

Klim- en speelduin

In de buitenruimte wijst Scheijven op het 8 meter hoge klim(speel)duin. Als extra attractie komt er bovenop dit duin nog een speeltoren van eveneens 8 meter. Het duin wordt omringd door een soort tribune en kijkt uit op het centrumgebied. Hier kunnen - niet commerciële - festiviteiten worden georganiseerd. Alle voorzieningen zijn, binnen de openingstijden, voor ieder toegankelijk. Dat vormde ook de basis waarop door de Provincie subsidie is verleend.

De rondwandeling in het resort toont de intensieve werkzaamheden die nu nog verricht worden. Alles gericht op de officiële start van deze nieuwe recreatieve uitvoering, begin juli, in de eilandelijke badplaats.

Ontwikkelingsmanager Ron Scheijven leidt rond in het Strand Resort Ouddorp Duin
Afbeelding