Met raad en daad

Recept bierepap

Naar aanleiding van de vraag naar het recept van bierepap, stuurde M.van Rossum-Valk uit Stellendam het volgende. "Mijn moeder kookte vroeger ook bierepap. Ik groeide op in de Bommelerwaard, waar ook door familie dit recept gebruikt werd. Er werd dan een dikkere karnemelkse pap gekookt. Daar werd dan in de bijna afgekoelde pap donkerbier en stroop aan toegevoegd. De hoeveelheid hiervan kun je naar eigen smaak toevoegen.

Ooievaarswoning

In ons weiland willen we een ooievaarsnest plaatsen. Daarom zouden we graag wat technische bijzonderheden willen weten, zoals: de lengte van de paal, de bouw van het nest, enz.

Een ervaren nestenbouwer heeft ongeveer vijf uur nodig voor de bouw. U heeft een paal nodig van 9 meter lang met een doorsnede van 16 cm. Vroeger werd als nestbasis een wagenwiel gebruikt, dit is op zich een uitstekende ondergrond, maar wagenwielen zijn vandaag de dag schaars. Daarom kunt u het beste van planken een vlonder maken (kieren tussen de planken i.v.m. de afwatering). De planken moeten een lengte hebben van circa 120 cm. Voor de stevigheid is een vierkante vorm de beste. Om de vlonder wordt van stevig geplastificeerd rechthoekig gaas met een breedte van circa 30 cm een omheining gemaakt. Het gaas zet u via in de planken geboorde gaten met koperdraad vast. Op de vlonder vlecht u van wilgentenen of griendhout een stevige mat. Van belang is dat het nest er 'ruig' uitziet, laat het vlechtmateriaal dus door het gaas uitsteken, zodat dit niet meer zichtbaar is. U heeft ongeveer vijf bossen van dit vlechtmateriaal nodig, het mag niet te dik of te dun zijn, tweejarig hout is het beste. Bevestig de nestbodem stevig op de paal en zet deze twee meter diep in de grond. Vervolgens heeft u een lange trap of ladder nodig. Vul het nest op met een mengsel van 150 ltr turfstrooisel, een halve vuilniszak stro met hooi, meng dit alles goed door elkaar. Na een regenbui ontstaat er dan een vrij compacte massa. Het nest kan in het vrije veld, maar ook tegen een houtwal of bosrand geplaatst worden. Om het gevaar van longontsteking bij de jongen te verminderen, heeft een plaats in de ochtendzon de voorkeur, het nest droogt dan sneller na een nachtelijke regenbui. En dan rest u te wachten tot een ooievaarsechtpaar het door u met liefde vervaardigde nest als woning uitkiest!

Is haarlak ongezond?

Vanwege mijn slappe haar moet ik elke morgen haarlak op mijn haardos spuiten. Nu is mijn vraag: is haarlak slecht voor de gezondheid?

Bij sommige mensen die daarvoor gevoelig zijn kàn haarlak ongewenste reacties oproepen. Dit geldt eigenlijk alleen maar voor mensen die beroepsmatig de gehele dag met haarlak moeten werken. In uw geval kunt u er gerust van uitgaan dat het gebruik van haarlak niet schadelijk voor de gezondheid is. Trouwens, zou haarlak in het algemeen echt schadelijk voor de gezondheid zijn - zoals roken - dat zou dit op de bus vermeld moeten staan. Wel verdient het aanbeveling om de lak op een goed geventileerde plaats te gebruiken en inademing te vermijden.

IJskoude druiven

Kan ik trossen blauwe druiven diepvriezen? Hoe moet dat?

Blauwe druiven moet u van de tros plukken zodra u ze van de boom hebt afgehaald, goed wassen en na het uitlekken in een afzonderlijk ijslaatje of bakje leggen en zo invriezen. Dan kunt u ze in het gunstigste geval circa 8 à 9 maanden bewaren. Witte druiven kunt u niet diepvriezen.

Morellen

Onze kersenboom gaf elk jaar veel morellen, maar nu hangen de bladeren slap en verdorren ze. Zie bijgaande tak met blad.

Deze boom is aangetast door een zeer schadelijke zwam, Monilia genaamd. Volgens uw brief is de morel ook verzwakt door ouderdom. Er zit niet anders op dan haar te rooien en te verbranden om uitbreiding van de ziekte te voorkomen.