De toeschouwers bij de 'eerste' paalslag.
De toeschouwers bij de 'eerste' paalslag. Foto: Adri van der Laan

'Eerste' paal voor uitbreiding rusthuis 'De Goede Ree' de grond in

Naar de letter is een rusthuis een huis waar rondom zich de rust manifesteert, maar sinds kort gaat dat voor 'De Goede Ree' te Sommelsdijk niet helemaal meer op. Er werd een reusachtige hei-installatie in de achtertuin gereden die, bediend door mannen met witte veiligheidshelmen, alsmaar lange betonnen palen de grond inhamert. De bejaarden die het vanachter hun gordijntjes, vanaf het balkon of op hun wandeling door de tuin belangstellend bekijken, hebben niettemin vrede met die tijdelijke geluidshinder, waardoor het vrolijke vogelgekwetter wel eens verloren gaat. Zei de dominee niet dat het gaat om het bereiken van een optimale huisvesting en een optimale verzorging? Je moest wel een oude kniesoor zijn om dáár niet hartelijk mee in te stemmen, vooral als je weet dat je straks wat meer de ruime krijgt.

Ook het bestuur van de Stichting Hervormd Diakonaal Rusthuis 'De Goede Ree'', waarvan ds. J.T. Cazander voorzitter is, is gelukkig met de aanpak van de uitbreiding en modernisering van het verzorgingshuis en zo kon het gebeuren dat de oud vice-voorzitter, de heer S. Dekker uit Nieuwe-Tonge, die al zijn steentje aan de bestuurlijke voorbereiding had bijgedragen, de hei-installatie beklom om zich ook nog even als practicus waar te maken en de eerste paal de grond in te slaan. Iedereen begreep - en kon zien - dat het niet de echte eerste paal was. Het is om precies te zijn de 130ste van de 150 á f 5000,- per stuk", verklaarde de voorzitter, ds. Cazander, volledigheidshalve, nadat de heer Dekker het karwei geklaard had. Hem was tevoren - als symboliek - een houten hamer aangeboden en mevrouw Dekker had een fraai boeket bloemen in ontvangst mogen nemen van de tweeling Gerda en Arnold Cazander.
"Het begin is er", kon de heer Dekker tevreden vaststellen ten overstaan van de vele genodigden die in de tuin waren samengekomen, terwijl de luidruchtige installatie even het zwijgen werd opgelegd. Dik tevreden met dat begin, herinnerde de heer Dekker met slechts weinig woorden over het scala van moeilijkheden dat overwonnen moest worden om zover te komen. Sprekend over de nieuwe inzichten in de bejaardenhuisvesting en de versnelde problematiek in de bejaardenzorg, was het de heer Dekker een genoegen te kunnen verklaren dat na de voltooiing voor elke bejaarde viermaal zoveel ruimte beschikbaar is als hem thans kan worden geboden!

Dit is een deel van het artikel dat 11 juni 1971 in Eilanden-Nieuws stond.