Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Kennisochtend Smart Water: Samenwerking aan een sterke regionale economie

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het gebouw van Rabobank Het Haringvliet aan de Rottenburgseweg in Middelharnis werd vorige week de Kennisochtend Smart Water gehouden. Ondernemers, bestuurders, raadsleden, mensen uit het onderwijs en ambtenaren lieten zich de resultaten presenteren van een onderzoek naar de economische potentie van Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

De eilandelijke ondernemersorganisatie FOGO, de gemeente, de provincie en Rabobank Het Haringvliet heeft onder leiding van Adviesbureau Public Result onderzoek naar de economische potentie van Goeree-Overflakkee. De partijen zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het plan Smart Water van de FOGO het meest kansrijke is voor de ontwikkeling tot 2050. Onder leiding van dagvoorzitter Jan Verhage van Rabobank Het Haringvliet werd tekst en uitleg gegeven bij het ambitieuze Smart Water.

Gedeputeerde

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra opent direct na het ontbijt de rij met sprekers. Mevrouw Bom vond het goed om bij de bijeenkomst te zijn. Zij verzekerde dat zij de energie proeft die bij de bestuurders en ondernemers op het eiland aanwezig zijn. Ze roemde verder de goede samenwerking tussen provincie en Goeree-Overflakkee en was onder de indruk hoe men er alles aan doet om 'de krimp' te ontkomen. Het is dan ook goed dat men er alles aan doet om op een goede manier in te spelen op de veranderende bevolkingssamenstelling. Zij vond dat in Smart Water alle agenda's goed in beeld zijn gebracht. Vooral dat de verbinding gezocht wordt rondom 'het water'. In verbinding en samenwerking zit, volgens de gedeputeerde, veel energie. Zij heeft dan ook hoge verwachtingen van de ontwikkelingen en het eiland kan wat haar betreft dienen als voorbeeld voor andere regio's in de provincie. "Wij maken er goede sier mee", aldus mevrouw Bom.

Warme gevoelens

Van het enthousiasme van het provinciebestuur kreeg wethouder Frans Tollenaar 'warme gevoelens', hij was dan ook zeer ingenomen met de complimenteuze gedeputeerde. In zijn toespraak stond hij stil bij alles wat er al bereikt is. Hij noemde de projecten op het gebied van samenwerking die al gerealiseerd zijn of waar nog in gezamenlijkheid aan gewerkt wordt, zoals de aanpak van de havenkanalen, de recreatieve ontwikkelingen rondom Ouddorp Bad en Brouwerseiland, de erfgoedlijnen, de energieontwikkelingen en energieneutraal Goeree-Overflakkee in 2020. We zijn geen krimpregio, maar innovatieregio. De wethouder benadrukt dat hier iedereen bij nodig is. "Samenwerking met alle partners is essentieel". Zijn advies is dan ook 'gas geven'.
Kees Slob van Adviesbureau Public Result gaf in een uitgebreide toespraak uitleg over Smart Water. Aan de hand van cijfers toonde hij aan dat de gezamenlijke aanpak van de plannen behoorlijk wat economische winst voor de regio op kan leveren. Met een reeks van cijfers gaf hij aan dat er in de toekomst door innovatie er een gezonde financieel-economische groei zal zijn. Veel kansen ziet hij in de Agrifood en in de recreatie. Wel waarschuwde hij dat in plaats van elkaar concurreren er meer samengewerkt moet worden. Een groeisprong van 1,5 miljard acht Slob niet denkbeeldig.

Krimpkiller

Mike Dreisch, secretaris van de FOGO, en de motor achter Smart Water, gaf uitleg over het project. "We gaan keuzes maken en we kiezen om de krimp te bestrijden", zo was en is de gedachte achter Smart Water. Een regionale economische strategie. Hij kon zich een aantal jaren geleden al niet voorstellen dat wij een krimpregio zijn. Bedrijven creëren welvaart en "daar moet je in geloven", aldus Dreisch de noodzaak om er iets aan te doen. "We moeten de krimpkiller vinden". Dreisch ontdekte toen hij verschillende plaatsen in het land en de wereld rondkeek - dat door innovatie (vernieuwing) de krimp te lijf kan worden gegaan. Volgens Dreisch heeft innovatie niet alleen te maken met techniek, maar ook met de manier hoe bedrijven geleid worden. Aan de hand van voorbeelden in de hele wereld noemde hij verschillende innovatieprojecten.

Tekentafel

Voordat er overleggen waren met overheden is men bij de FOGO aan de tekentafel gegaan. Er zijn overleggen met verschillende ondernemersgroepen. "Wij leven op een bijzondere plek. Wij zijn een eiland, uniek dus, daarom is ook gekozen de eilandgedachte. Daarom moet de innovatie opgebouwd worden rondom 'water'.

Onderwijs

Pieter Brandwijk van de CSG Prins Maurits sprak over Smart Water in het onderwijs. Hij wees zijn gehoor erop dat juist het onderwijs met 'krimp' heeft te maken. Voor het eerst in de geschiedenis heeft men te maken met een daling van het leerlingenaantal en heeft men als gevolg daarvan te maken met bezuinigingen.
Hij noemde het een unieke situatie dat op het eiland alle schoolsoorten aanwezig zijn. "Leerlingen kunnen met alle talenten bij ons terecht". Om dit zo te houden is actie nodig. Smart Water in het onderwijs heeft een toekomst. Volgens Brandwijk is het dat "als je weet wat je wilt, dan gaat je omgeving zich er naar gedragen". Aan de hand van een studiereis naar Schotland had hij een voorbeeld gezien van een schooltje in een krimpsituatie. Door een andere aanpak heeft daar een verandering plaatsgevonden. Het is een lerende gemeenschap geworden voor zowel docenten als leerlingen. De school zocht partners in de omgeving. En dan vooral organisaties en bedrijven. "Goed voor de leerlingen en de docenten. Men komt in aanraking en raakt geïnspireerd door de echte wereld buiten de school".

Breakout-sessies

Na de toespraken was het tijd voor de 'breakout-sessies'. In een zestal groepen discussieerden de aanwezigen over twee vragen: Welke vragen hebt u bij Smart Water en welke projecten of activiteiten moeten worden uitgevoerd? Tijdens de bespreking bleek dat het gevarieerde gezelschap vol met ideeën zat om aan de voornemens van Smart Water gestalte te geven.
De uitkomst van de sessies werd aan de hand van vragen besproken door een panel. Karen Raap van de Provincie Zuid-Holland, de wethouders Frans Tollenaar en Arend-Jan van der Vlugt en Steef Visser van de FOGO.
'Is alles mogelijk onder de noemer Smart Water?' luidde de vraag aan Arend-Jan van der Vlugt. Hij kon nog niet zeggen of alles mogelijk is, want er moeten keuzes worden gemaakt. Er moeten wel stappen gedaan worden en als er een stip op de horizon gezet is en daar naar toegewerkt wordt, is alles wel mogelijk.
Steef Visser werd gevraagd hoe men verbinding houdt met alle ondernemersverenigingen. Het is een uitdaging. We zijn met de FOGO teruggegaan met de verenigingen tijdens roadshow met ondernemers. "Als je ergens in gelooft doe je toch mee? De plannen moet echt van onderaf komen, De FOGO kan wel wat barrières slechten, maar niet meer dan dat… We moeten het met elkaar doen".
Frans Tollenaar wees erop dat we als eiland uniek zijn, rondom in het water, en daardoor hebben we sectoren die uniek zijn. Ook zullen partijen van buitenaf hierin geïnteresseerd zijn. "We kunnen nieuwe projecten maken in werk en water".

Karen Raap van de provincie werd gevraagd naar welke middelen de provincie in kan zetten. Menskracht, geld en het voeden van netwerken, kunnen ook hier ingezet worden. Bij de regionale aanpak elders in de provincie wordt Goeree-Overflakkee als voorbeeld gebruikt. We gaan met elkaar kijken hoe het programma er verder uit gaan zien.
Gevraagd naar de volgende stap, verzekerde Steef Visser dat men samenwerken zo ver mogelijk moet uitbreiden omdat men van elkaar leert. "Ga bij elkaar op bezoek en ga out of the box-denken. Er wordt nog nagedacht hoe het een en ander georganiseerd gaat worden".
Kippenvel krijgt wethouder Van der Vlugt over de vele positieve berichten. "We hebben het goed met elkaar gedaan en hoe krijgen we dit bij onze bewoners en bij de andere ondernemers… We moeten wel luisteren naar de bewoners en ondernemers, maar wel doorpakken en doorgaan".

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding