Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Vraag maar raak

101 leuke gespreksvragen voor stellen
2013, uitgeverij Sestra
144 blz., € 7,95
ISBN 9789491 844102

Leer elkaar beter kennen en begrijpen door middel van dit boekje met originele gespreksvragen!
De achterliggende gedachte bij dit inspirerende boekje is dat elk mens een uniek en fascinerend persoon is.
Het vormt dan ook een uitdaging om meer te weten te komen over de schat aan ervaringen, gedachten, gevoelens en ideeën die elk mens, dus ook je echtgen(o)t(e) of vriend(in), met zich meedraagt.
Bladerend door dit boekje valt de evenwichtige mix op tussen luchtige en dieper gaande vragen op.
Het is handig om een rustig moment te kiezen om elkaar een vraag te stellen en de vragen in volgorde af te werken. Neem niet meer dan twee vragen per keer bij de kop.
Leuk om zelf aan te schaffen of om cadeau te geven aan een vriend of vriendin.
Gary Chapman is een Amerikaans voorganger, schrijver en huwelijkstherapeut. Van zijn hand verscheen onder meer 'De 5 talen van de liefde'.

Ave

Verhalen, inspiratie en zending
Juni 2016, uitgeverij Royal Jongbloed
95 blz., € 7,95
ISBN 9789491 844577

Hoe vieren zendingswerkers eigenlijk vakantie?
Het antwoord is te vinden in 'Ave'. Vorig jaar verscheen de eerste editie van dit magazine van de Gereformeerde Zendingsbond en dit bleek, gezien de enthousiaste reacties van lezers, een schot in de roos. Daarom dit jaar een tweede editie van het tijdschrift.
De diverse (reis)verhalen en tips voor stedentrips van zendingsmedewerkers zijn origineel en soms grappig om te lezen.
Vanuit Malawi vertelt zendingswerker Anita waarom ze graag op reis gaat in 'haar' land: "De inwoners van dit land zijn extreem vriendelijk en behulpzaam." Ze brengt haar vrije tijd graag door bij het Malawimeer, waar witte stranden, een aangename watertemperatuur en tropische vissen het goed toeven maken. Ze geeft als tip aan reizigers om zich te verdiepen in de cultuur van het land. Zo is het bijvoorbeeld in Malawi gebruikelijk om je knieën bedekt te houden.
Ook zendingswerker Martine in Egypte benadrukt dat een goede reisvoorbereiding van groot belang is in een land met een 'andere' cultuur. "Wil je hier reizen, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Je kunt hier prima reizen zolang het dag is. En zoek vooral contact met andere vrouwen hier. Zij vinden het geweldig als je een gesprekje met ze begint. Egyptenaren zijn sociale mensen."
'Ave' geeft ruim aandacht aan de gebieden waar de GZB werkzaam is - van Mexico tot de Filipijnen - op tientallen plekken wereldwijd krijgen zendingsprojecten gestalte. Een geschiedenis van eeuwenlang christendom maakt van Europa een uniek zendingsveld. Stefan Paas, hoogleraar missiologie, pleit voor 'zending van kleine dingen'.
Voor de lezers is er de mogelijkheid om concreet hulp te bieden door mee te sparen voor het Ave Vakantieproject. Zo kunnen kinderen in zendingslanden die nooit op vakantie gaan deelnemen aan een vakantiekamp, bijvoorbeeld in Albanië.
Reistips van zendingswerkers zijn te vinden in de gelijknamige rubriek. Alvast een voorproefje: "Neem altijd een grote sjaal mee: om kinderen mee af te dekken terwijl ze in de buggy slapen, als kussensloop, tegen plotselinge kou of muggen, als handdoek als je even niets anders ter beschikking hebt en om blote schouders mee te bedekken in een religieus gebouw."
Onderneem een citytour door Antwerpen, Praag en Parijs, met exclusieve tips van de zendingswerkers ter plaatse. 'Ave' biedt daarnaast onder meer een Bijbelstudie, recepten voor makkelijke eenpansgerechten, tips voor een thuisvakantie, een reisdagboekje en een column van schrijfster Annemarie van Heijningen.
Door de aankoop van dit tijdschrift steunt de lezer het zendingswerk met € 3,25 per magazine.

Afbeelding