Kleine regenkans in 't weekend

In de kalenderklimatologie is de periode rond half juni vaak een overgangsfase naar een wisselvalliger weerbeeld. Als een reactie op het mooie en warme weer niet zelden daarvoor komt de atmosfeer dan met een reactie. Officieel wordt dat schapenscheerderskoude genoemd (meer richting eind juni).

Tot zaterdag behouden we het prima juniweer met flink wat zon. De lucht is ook droger. De klamme atmosfeer van begin afgelopen week is daarmee even uit de lucht. Een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ dat al enkele weken lang voorbeeldig zomerweer gaf in Noord-Europa, zakte wat uit richting het Noordzeegebied de afgelopen dagen en wist opdringende oceaanstoringen voorlopig even het hoofd te bieden.

Droog en meest zonnig was het weerbeeld met uitstekende temperaturen en een aangename luchtvochtigheid van 40-45 procent gedurende de middagen. De buien bleven uit en de middagmaxima kwamen nog altijd uit richting de 20 graden op de Eilanden. Ondanks de wat koelere instroom vanuit het noorden wist de soms felle junizon de lucht nog voldoende op te warmen.
Dit zijn de dagen bij uitstek om buitenactiviteiten te doen als het maar enigszins mogelijk is.
Vanaf zaterdagochtend en op de zondag neemt de regenkans iets toe vanuit het westen. We beginnen dan aan een doorstroomd Hollands weerbeeld dat wel eens tien dagen kan aanhouden. Klassiek zomerweer kun je het noemen met gematigde temperaturen en wind vanaf de zeekant.
Met zo'n 18 graden gedurende de middagperiode op Flakkee is het niet eens zo onaangenaam.
Zicht op flinke droogte en hitteperikelen is er nog niet. Doorgaans knapt het weer in dit soort situaties tussen 20 juni en begin juli weer op en dan wordt het bijna ieder jaar ook warm of zelfs heet in 't land.
Vorig jaar piekte het kwik tot zo'n 37/38 graden op de allerwarmste stekken de eerste julidagen.
Dat is ook het kenmerk van de zomers 'nieuwe stijl': al heel snel een bijzonder hoge temperatuur in plaats van een geleidelijke thermische opbouw zoals je de vorige decennia nog wel regelmatig zag.
Waarschijnlijk gaat het volgende keer over een weersverbetering richting het einde van de junimaand.