Afbeelding
Foto:

Oversteken is niet gemakkelijk

"Jullie hebben de mooiste werkplek van Middelharnis", verzekerde eens een bezoeker van het redactiekantoor. En daar kan hij wel eens gelijk aan hebben. Vanuit het historische pand aan de Sommelsdijkse kant van de Langeweg hebben we een direct uitzicht op één van de drukste kruispunten uit de omgeving. En daar is altijd wel wat te zien of te doen. Nu hoop ik niet dat de lezer denkt dat wij altijd naar buiten zitten te staren, maar soms komt het wel voor als we last hebben van, bijvoorbeeld, wat inspiratiegebrek. Direct onder ons raam ligt een voetgangersoversteekplaats, ook wel zebrapad.

De gedragingen van de gebruikers van deze plaats en de berijders van de Langeweg zijn best wel opmerkelijk. Misschien ook wel exemplarisch voor het menselijk gedrag. De regels voor zo'n oversteekvoorziening zijn duidelijk: Voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig die oversteken of 'zij die kennelijk op het punt staan zulks te doen' moeten hiervoor de gelegenheid krijgen. Bij het gebruik zien we de bekende gedragingen van de mensen. Zo hebben we de wantrouwende overstekers. Zij blijven wachten tot de aanrijdende auto's een tijdje stilstaan voor ze de oversteek wagen, meestal dankbaar wuivend naar beide kanten. Dan zijn er de zelfverzekerden, en ook een beetje naïevelingen. Zij gaan ervanuit dat iedere Nederlander de wet kent en lopen zonder naar links of rechts te kijken het pad op. Als er dan toch een auto doorrijdt kijkt men verbaasd om. 'Hoe kan iemand zo dom zijn om door te rijden'.

Dan is er daar het strijdbare type die men niets wijs maakt. Zo'n 50 meter er voor gaat hij al in een soort aanvalshouding en stevent op het pad af. Er vanuit gaande dat er wel iemand zal zijn die hem niet voor laat gaan. En dat is dan ook meestal wel zo. Een tik op de auto en als die bestuurder dan stopt krijgt deze een stevige reprimande. Bijna kwam het enkele malen tot een handgemeen. Verder wordt er fietsend overgestoken, maar in meerderheid zijn het de autobestuurders die gewoon vol gas doorrijden. Zij realiseren zich nauwelijks dat er ook nog andere verkeersdeelnemers zijn.