Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Nieuwe vuurwerklocatie gevonden in Dirksland

DIRKSLAND – Het was even zoeken, maar er is een locatie in Dirksland gevonden vanwaar het vuurwerk op 10 september kan worden afgestoken: tussen de N215 en de Mozartsingel, ter hoogte van de halfpipe. Het publiek kan de vuurpijlen en kleurige figuren in de lucht bewonderen vanaf de Mozartsingel.

Door Kees van Rixoort

Dat deelde de dorpsraad van Dirksland afgelopen dinsdagavond mede tijdens een vergadering over de voortgang van de festiviteiten rond 600 jaar Dirksland. Eerder was al bekend dat de vorige locatie, nabij de sporthal en het zwembad, niet langer bruikbaar was. Dit omdat daar een nieuwe woonwijk is verrezen.

Voorwaarden

Een vuurwerklocatie moet aan verschillende voorwaarden voldoen, zeker als het om veiligheid gaat. Daarnaast is de bereikbaarheid ook belangrijk. De Mozartsingel voldoet aan die voorwaarden. De dorpsraad gaat in zee met een vuurwerkbedrijf dat ook de vergunning regelt.

Volgens de dorpsraad, die het vuurwerk organiseert als afsluiting van de viering van 600 jaar Dirksland, is de aanwezigheid van de doorgaande weg N215 niet bezwaarlijk. Het publiek kan op de Mozartsingel vanachter dranghekken naar het vuurwerk kijken. De parkeerplaats aldaar is op 10 september beperkt te gebruiken. 's Avonds mag er geen auto meer staan. Omwonenden worden nog ingelicht over wat er op 10 september te gebeuren staat in hun directe omgeving.

Succesvolle evenementen

De dorpsraad kijkt terug op succesvolle evenementen in mei. Er waren concerten van WatchElse! en Way Beyond in De Schakel, die in totaal meer dan vierhonderd man publiek trokken, een geslaagde kofferbakverkoop, een drukke eerste rondleiding met uitleg langs historische locaties in het dorp. De bijeenkomst op 21 mei in de dorpskerk – met een concert van Fiori Musicali, het voorlezen van gedichten door schoolkinderen en de uitreiking van de eerste feestmokken – was met circa vijftig bezoekers slecht bezocht. Misschien was het tijdstip niet goed, misschien is er te weinig ruchtbaarheid aan gegeven, misschien hebben de scholen vooraf onvoldoende aandacht aan deze middag geschonken – de dorpsraad weet het niet precies.

Woord & Kunst

Er staat nog het nodige op het programma tot de afsluiting op 10 september. Woord & Kunst doet Dirksland aan op 8 september, er zijn nog dorpswandelingen op de eerste zaterdagen van augustus en september, terwijl het publiek de eerste zaterdag van juli op de jaarmarkt van de Gereformeerde Gemeente wordt verleid om een wandeling onder leiding van een gids te maken. Verder wordt er gewerkt aan een beeld ter nagedachtenis van Paulina van Weel, de stichter van het ziekenhuis, verschijnt er in september een Dirksland-special van historisch tijdschrift De Ouwe Waerelt, kunnen orgelliefhebbers genieten van een orgelestafette op 27 augustus en houdt de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee op 7 september een foto- en filmbijeenkomst in Vroonlande. Het eerstvolgende programmaonderdeel is op 18 juni: een optreden van het Flakkees Piratenkoor in De Geldershof.