Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Henk Jongsma na 17 jaar Canada thuis op bezoek

Henk Jongsma, de geƫmigreerde zoon van de fam. J.A. Jongsma-v.d. Stelt uit de Koninginnelaan te Sommelsdijk heeft na een verblijf van 17 jaar in Canada het ouderlijk huis weer eens opgezocht. Dhr. Jongsma emigreerde in 1954 naar zijn nieuwe vaderland Canada met het daar volledig erkende diploma H.T.S. op zak. In de chemische techniek, waarin hij was opgeleid, heeft dhr. Jongsma zich volledig kunnen ontplooien, zoals hij dat d.m.v. zijn emigratie wilde bereiken.

In Canada ontmoette hij opnieuw het meisje uit Werkendam dat hij ook in Nederland al kende, maar daar kwam het tot een wat inniger samengaan en tenslotte tot een huwelijk. Vader en moeder Jongsma uit Sommelsdijk zijn tijdens het verblijf van hun zoon in Canada al enkele malen bij hem in Montreal op bezoek geweest, laatstelijk was dat tijdens de daar gehouden wereldtentoonstelling, waar dhr. Jongsma Sr. kans kreeg met heuse Russen te spreken. Degenen die hem kennen en weten hoe bewonderenswaardig moedig hij zijn gehoorstoornis draagt, zullen weten dat die communicatie hem moeite, maar tevens voldoening gegeven heeft.

Jongsma jr. is nog steeds goed te spreken over zijn nieuwe vaderland, waar hij nog tal van ontplooiingsmogelijkheden aanwezig weet. Zelf is hij bezig met research-werkzaamheden in een laboratorium. Met belangstelling heeft hij de in ons blad gevoerde pennestrijd gevolgd tussen degenen die optimistisch en degenen die pessimistisch zijn over de economische situatie in Canada, dat n.a.v. het interview dat we hadden met Wim Peeman die gedesillusioneerd uit Canada terug kwam. Dhr. Jongsma ontkent niet dat ook in Canada het inflatieverschijnsel zich laat gelden, maar desondanks durft hij te verzekeren dat er voor emigranten - vooral voor technisch geschoolden - in Canada nog goede kansen zijn: "Het slagen van een emigrant hangt af van de mate waarin hij vastberaden en verbeten is om zijn doel te bereiken" argumenteert dhr. Jongsma.

Zelf weet hij zich geslaagd, wellicht beter dan hij op die korte termijn in Nederland had kunnen bereiken.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 28 mei 1971.