Het traject van het Slijkgat voor de kust Kwade Hoek naar de Stellendamse havens.
Het traject van het Slijkgat voor de kust Kwade Hoek naar de Stellendamse havens. Foto: Adri van der Laan

Gemeente houdt vast aan afspraken uitdiepen Slijkgat

GOEREE-OVERFLAKKEE – De fractie VKGO (woordvoerder Johan de Vos) ondersteund door het CDA, wilde bij het agendapunt Ingekomen stukken van het college weten wat de stand van zaken is rond het op diepte houden van het Slijkgat voor de visserij en de activiteiten op en rond de Stellendamse havens.

Door Jaap Ruizeveld

Dit naar aanleiding van de onlangs aan college en raad verstuurde brandbrief van UFA (United Fish Auctions), Maaskant Shipyards, Padmos Scheepswerf en Machinefabriek, Visserijvereniging Zuid-West en Ondernemersvereniging Goedereede. Briefschrijvers geven, zoals onze krant berichtte, in de brief hun ernstige bezorgdheid aan over het op diepte houden van het Slijkgat. Daarbij verwijzend naar het convenant met Havenbedrijf Rotterdam.

Samen er uitkomen

Briefschrijvers stellen overigens bewust te zijn dat de gemeente Goeree-Overflakkee inspanningen getroost - middels een aangespannen rechtszaak bij de Rechtbank Rotterdam - om opzegging van het convenant door het Havenbedrijf te betwisten en ongedaan te maken. Dit kwam ook duidelijk in het antwoord van wethouder Van der Vlugt aan de orde. Het traject loopt al veel te lang. Er wordt na een eerste rechtsgang toch weer ingezet op een ultieme poging om er als betrokken partijen samen uit te komen. De gemeente houdt vast aan de gemaakte afspraken. Er moet een oplossing komen. Pijl (CDA) gaf nog eens aan dat een diepte in de vaargeul van 5,5 meter keihard nodig is wil de Stellendamse haven met haar scheepswerven en als vissershaven kunnen blijven functioneren.