Dirk Koppenol (midden) vergezeld van zijn twee paranimfen. Links Hilde Harmsen en rechts de uit Ouddorp afkomstige Stephan Dorsman.
Dirk Koppenol (midden) vergezeld van zijn twee paranimfen. Links Hilde Harmsen en rechts de uit Ouddorp afkomstige Stephan Dorsman. Foto: Adri van der Laan

Promotie Dirk Koppenol over opbloei Rotterdamse haven in depressietijden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam promoveerde donderdagmiddag Dirk Koppenol op het proefschrift Lobby for Land, a historical perspective (1945-2008) on the decision-making process of the Port of Rotterdam land reclamation project Maasvlakte 2. Samengevat in de vertolking dat de Rotterdamse haven juist opbloeit tijdens economische depressie.

Door Jaap Ruizeveld

Dirk Koppenol groeide in Goedereede op als oudste zoon in het gezin van de familie Koppenol. Zijn vader is plaatsvervangend griffier en raadsadviseur bij de gemeente Goeree-Overflakkee. De nu gepromoveerde Dirk volgde het basisonderwijs op de cbs Eben Haƫzer op Goedereede-Havenhoofd. Daarna behaalde hij zijn Atheneum diploma op de csg Prins Maurits in Middelharnis. Vervolgens studeerde Dirk Koppenol geschiedenis en bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Politiek agenda

Grootschalige uitbreidingen en groei van de Rotterdamse haven dankt Nederland vooral aan economische barre tijden. Juist in die periodes kwamen projecten zoals Europoort, Maasvlakte 2 en de Betuwespoorlijn opeens hoog op de politieke agenda te staan. Die accenten bespeurde Dirk Koppenol tijdens zijn onderzoek naar de besluitvorming over het uitbreiden van de Rotterdamse haven vanaf 1945. Koppenol interviewde meer dan dertig direct betrokkenen bij het Havenbedrijf Rotterdam.

Draagvlak

Hoe intenser de economische tegenspoed, hoe meer draagvlak voor grootschalige havenprojecten. Koppenol doopte dit verschijnsel de "Curve of Consent" (van goedvinden) en zette in zijn proefschrift - dat hij donderdag verdedigde - dit patroon uiteen. "In perioden van toenemende werkeloosheid wil het publiek graag politieke daadkracht zien", legde hij uit. "Politici reageren daarop. Zij willen de werkeloosheid bestrijden. En dus investeren zij in havenprojecten die de economie nieuw leven kunnen inblazen". De handelseditie van dit onderzoek (uitgeverij Boom) is vanaf oktober zowel in de boekhandel als online verkrijgbaar.