Prima juniweer met zon en buienkans

De afgelopen tientallen jaren is er veel verbeterd qua verwachtingstechnieken als het op het weer aankomt. Net als in de medische wereld is er zeker flinke vooruitgang geboekt op het weerfront. Gedetailleerdere weermodellen vooral maakten het verwachten van de middellange termijn wat minder ingewikkeld en ook op de korte termijn zijn er flinke verbeteringen doorgevoerd.
Toch gaat het nog wel eens mis. Neem nu eind vorige week toen het zonneklaar was dat er zware onweersbuien zouden komen gedurende bijna het hele weekend. Ondergetekende evenwel was toen al iets gereserveerder en gaf aan dat het met de regenhoeveelheden wel eens zou kunnen meevallen.

Hoe dan ook, ook anno 2016 zitten de weerinstituten er nog wel eens een keer flink naast. Het weer blijft, zelfs op de korte termijn nog steeds deels onvoorspelbaar. Dat is ook over vijf of tien jaar nog zo.
Juni doet het niet slecht met een heel aardig zomerweerbeeld en een buienkans erbij vooralsnog. Een uitloper van een 'hoofdelijk' hogedrukgebied met het accent bij IJsland reikt tot over de Noordzee. De stroming is overwegend noord waarmee vrij warme lucht wordt aangevoerd naar de Eilanden.
De middagmaxima komen vrijwel iedere dag uit op tenminste 20 graden en er is regelmatig wat zon.
Met name na het weekend oogt het wat stabieler door die toenemende invloed van dat hoog.
Vooral richting het midden van de week komen er een paar mooie(re) zomerse dagen aan. Toch is de instabiliteit van de atmosfeer eerst nog aanwezig zodat er regelmatig enkele buien vallen.
Een enkele bui kan nog flink uitpakken net als aan het begin van de week, maar het blijft lokaal. Al met al beleven we een best prima weekend dat zeker zomerse trekken heeft op de Eilanden. Mocht de wind te veel noordnoordwest worden is het met name op de stranden kil met meer wolken.

Of dit huidige weerbeeld nou de blauwdruk is/wordt van de (komende) zomer? Het zou best eens kunnen. De zomerprognose is nog te beluisteren op de weerprimeurlijn. Een uitgesproken koele en sombere zomer verwacht ik in ieder geval niet voor grote delen van West-Europa. Het is sowieso lastig om er nog een kille zomer uit te persen tegenwoordig met zo veel warmte mondiaal aanwezig.
Meer weerinfo is er via www.weerprimeur.nl