Afbeelding
Foto:

Inspiratiecentrum Grevelingen zet in op breder publiek

BROUWERSDAM – Het Inspiratiecentrum op de Kabbelaarsbank, de opvallende creatie van De Ruiter Architecten, mag na de opening in de zomer van 2015 voor wat de zakelijke markt betreft best op een succesvolle periode terugzien. Internationale bijeenkomsten, congressen, vergaderingen, meetings en schoolklassen konden worden binnengehaald. Het centrum wordt eind deze maand, tijdens het Nederlands Kampioenschap Wielrennen, zelfs twee dagen omgetoverd tot het pers- en commandocentrum. Volop in de schijnwerpers dus. Het bezoek van de eilandbewoners, de toeristen en de recreanten is tot nu toe duidelijk bij de verwachtingen achtergebleven. Dat verdient dus een inhaalslag. Communicatiemedewerker Jorne Kap, één van de drie vaste krachten bij het inspiratiecentrum, wil daar graag over vertellen.

Door Jaap Ruizeveld

"Ja, ze kent – zeker in de beginfase – de negatieve opmerkingen over het gebouw. Voeg daarbij dat bezoekers het niet waardeerden dat men aanvankelijk voor een bezoek aan de uitzichttoren moest betalen. Dat geeft bij elkaar opgeteld dan bij de start een negatief imago. Een beeld dat je natuurlijk snel wilt ombuigen. Daarop hebben wij stevig ingezet. De eerste positieve resultaten en signalen zijn er. Maar er moet stevig worden doorgepakt. Nu hoor je al dat bezoekers van ons centrum hun sceptische mening bijstellen. Fantastisch wat hier allemaal te doen is. Dat hadden wij niet gedacht. Uiteraard zijn wij daar blij mee", vertelt Jorne.

Ambassadeur

Als een plezierig overkomende 'ambassadeur' is ze nauwelijks te stoppen met haar informatieboodschap. Zij vertolkt de slogans die bij de opening van het complex zijn gepresenteerd. In het Inspiratiecentrum komen natuur, recreatie, educatie en pure beleving van de omgeving, op een unieke locatie op de grens van twee eilanden, bij elkaar. Een ontmoetingsplek voor iedereen. Aangeprezen als één van de elk-weervoorzieningen voor toeristen en recreanten. Laagdrempelig. Koffie en lunchroom 'aan de keukentafel'. Waar met aandacht streekproducten worden geserveerd. Waar volop ruimte is voor kinderactiviteiten. Waar men inspiratie en informatie kan vinden over te bezoeken locaties in het Voordeltagebied. Met exposities. En waar in de filmzaal de 13 Deltawerken in beeld en woord worden getoond.

Uitzichttoren

Uiteraard is de 26 meter hoge uitzichttoren, via 126 treden te beklimmen, de grote trekpleister. Steeds kan men op de verdiepingen genieten van het boeiende landschap, de natuur, de Noordzee en het Grevelingenmeer. Van de Ouddorpse vuurtoren tot ver in het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. En met het openbaar vervoer – bus – perfect te bereiken met een halteplaats bij Port Zélande. Jorne gaat even op een detail terug naar het ontstaan van het Inspiratiecentrum. Mede mogelijk gemaakt dankzij de zogenaamde compensatiegelden Maasvlakte 2.

Dan iets over de exploitatie. Bert Kranendonk van Kranendonk Experience Company, moedermaatschappij van Dam25 Exploitatie bv, de exploitant van het Inspiratiecentrum, durfde een aantal jaren geleden de uitdaging van GZH aan om zich voor dit voorlichtings- en ontmoetingscentrum in te zetten. Zijn visie kreeg support. Niet verwonderlijk, omdat hij onder andere al bekendheid kreeg met het populaire Futureland op de Tweede Maasvlakte.

Vertrouwen

Wethouder Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee, die nauw betrokken is bij het centrum, sprak destijds – ook vanuit zijn functie als bestuurder van het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen – zijn volle vertrouwen uit in dit project. Hij onderstreepte toen de insteek van de marktpartijen die geloofden in een succesvolle exploitatie van het centrum. Kostentechnisch was het overigens niet zo gemakkelijk, Het was schipperen met de invulling. Uiteindelijk werd het dit centrum met expositieruimten, de panoramashow en de overige al genoemde onderdelen. Het is nu aan ons om ook het publieksdeel meer in de etalage te zetten. Toewerken naar een welkomstpoort voor zowel Zuid-Holland als Zeeland. Waar men kan zien hoe het gebied in elkaar zit en wat je er allemaal kan doen. "We werken er hard aan", herhaalt Jorne Kap.

Naamsbekendheid

"Naamsbekendheid is belangrijk. We hebben goede contacten met VVV-Goeree-Overflakkee en ook met Zeeland. Wisselen informatie uit met het Watersnoodmuseum. Zijn gebiedsgericht. Wij zijn geen horeca, maar voor lekkere soep, koffie/thee, warme chocomel en frisdrank (en sappen van Van Kempen) kan men bij ons terecht. Niet te vergeten onze specialiteit het Brouwersdammetje, het huisgebakje van banketbakkerij Van Helden in Middelharnis. Kortom, wij houden niet alleen van de omgeving, maar ook van zijn producten. Ambachtelijke tosti met kaas van de Mekkerstee en spek van vleesboerderij Boot. Het zijn voorbeelden.

Activiteiten

Tot slot de activiteiten van deze junimaand. Vanaf 11 juni een hele week Kunstschouw van Schouwen-Duiveland. In het weekeind van vrijdag 17 en zaterdag 18 juni wordt in samenwerking met een aantal lokale ondernemers de eerste editie van 'Smaak aan Zee' georganiseerd. Dit nieuwe Food Truck Festival op de Brouwersdam biedt, naast een diversiteit aan foodtrucks, muziek en interessante workshops. De organisatie schat op enkele duizenden bezoekers. Tijdens het festival zijn er ongeveer 30 foodtrucks waar bezoekers verschillende specialiteiten kunnen proeven, van Aziatische sushi tot Amerikaanse hamburgers, lokale friet en ook oesters ontbreken niet. Gratis parkeren en vrije entree. Zoals gemeld wordt in het Inspiratiecentrum op 24 en 25 juni een pers- en commandocentrum ingericht tijdens het NK- wielrennen op de Brouwerdam. Die 2 dagen is het centrum voor het publiek gesloten.

Informatie en openingstijden over het Inspiratiecentrum: www.icgrevelingen.nl

Afbeelding
Afbeelding