Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Voedselbank vraagt chauffeurs

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Voedselbank blijkt steeds meer in een behoefte te voorzien. Zowel landelijk als op het eiland.

Het aantal cliënten is in de afgelopen vier jaar verdubbeld. Waren het er in 2012 nog zo'n 40, nu is dit aantal gestegen tot rond de 80. Voor deze gezinnen staat iedere donderdag van de week een goed gevuld voedselpakket met allerhande etenswaren klaar. Dat dit goed gevuld is, is te danken aan schenkingen van vele supermarkten, bedrijven en particulieren op het eiland.

De voedselbank draait niet alleen op schenkingen. Alleen door de geweldige inzet van heel veel vrijwilligers is het mogelijk om iedere week een voedselpakket samen te stellen en aan de cliënten te overhandigen. In de loods aan de Oostplaatseweg in Middelharnis heerst de hele week bedrijvigheid, maar op donderdag, de uitgiftedag, is het topdrukte. Dan komt alles samen. Alle producten moeten geselecteerd en naar rato verdeeld worden.

Chauffeurs

Een onderdeel van die operatie is het ophalen en naar de loods brengen van de levensmiddelen, die welwillend ter beschikking zijn gesteld. Gebeurde dit eerst met particuliere auto's en een geleend busje, sinds kort heeft de Voedselbank de beschikking gekregen over een eigen koelbus. Daarmee voldoet zij aan het groene label, dat vorig jaar is toegekend. Met de bus worden allerhande levensmiddelen, zoals groenten, fruit, aardappelen, vlees en brood opgehaald op adressen over het gehele eiland. Dit gebeurt iedere donderdagochtend van 9.00 tot ongeveer 12.30 uur. Op donderdagmiddag worden er goederen opgehaald in Spijkenisse. Daar is een distributiecentrum van de Voedselbank regio Rotterdam. Ook de afdeling Goeree-Overflakkee betrekt daar spullen van. Die rit duurt van 14.00 tot ongeveer 17.30 uur.

Alle ritten worden steeds met twee personen uitgevoerd, die uiteraard ook vrijwilligers zijn. De chauffeurs worden één keer per maand ingezet Deze ploeg nu, heeft grote behoefte aan versterking. Daarom doet de Voedselbank een dringende oproep aan iedereen met een gewoon rijbewijs, zich als chauffeur aan te melden. Dit kan voor de donderdagochtend of de donderdagmiddag. Bent u de gehele dag beschikbaar, dan staat de planner van het vervoer uiteraard te juichen. Op een eiland, waar zoveel mensen in het beroepsvervoer werken of gewerkt hebben, moet het toch mogelijk zijn een groot aantal chauffeurs enthousiast te krijgen voor dit geweldige doel. Wilt u ook als vrijwillig chauffeur uw steentje bijdragen, bel dan Marijke Sies, tel. 06-40680084.