Met raad en daad

Zoetzure courgettes

Met veel plezier lezen wij altijd uw vragenrubriek. Nu hebben we zelf een vraag. Kunt u ons helpen aan een recept om courgettes te maken in zoetzuur?

Antwoord: de benodigde ingrediƫnten zijn uitgaande van circa 2 kilo schoongemaakte courgettes: 1 liter azijn, 1 kilo suiker, pijpkaneel, kruidnagels. Snij de courgettes in hapklare stukken. Kook de azijn met de suiker, het kaneel en de kruidnagels. Hoeveel u van die kruiden gebruikt is afhankelijk van uw smaak, bijv. vijf tot tien gram op een liter azijn. Ook kunt u er citroenschil en gemberwortel bij doen. Laat het mengsel, al roerend met een houten lepel, inkoken tot een dunne stroop. Mogelijk vormt zich schuim, dit kunt u afschuimen met een schuimspaan. Doe de courgettes in de pan en laat ze op een zacht vuur in de kruidige saus koken tot de courgettes zacht en doorzichtig worden. Neem de vruchten uit de pan, en laat de stroop ongeveer tien minuten wat verder inkoken. Doe vervolgens de courgettes weer in de pan, doof het vuur, en laat ze onder af en toe voorzichtig roeren koud worden. Het product kunt u gieten in schone glazen of stenen potten, die u eerst met heet sodawater hebt schoongemaakt. De glazen of potten spoelt u om met kokend water. U moet ervoor zorgen dat de courgettes geheel met stroop worden bedekt. Sluit de stopflessen met de eigen stop, de potten met cellofaan en een elastiekje. Droog, donker en koel bewaren.

Stuwingen na weghalen baarmoeder

Waardoor ontstaan stuwingen in het lichaam na het verwijderen van de baarmoeder? Wat is hier tegen te doen?

Antwoord: Als de baarmoeder verwijderd is, kan dit inhouden dat bovendien de eierstokken zijn weggehaald. Hier worden de vrouwelijke hormonen gevormd. Dan is het niet meer mogelijk deze hormonen te produceren, waardoor de zogenaamde overgangsklachten ontstaan, die u omschrijft als stuwing. Gelukkig is hier heel goed iets aan te doen. U hoeft zich geen zorgen te maken. Gaat u maar naar uw huisarts die u daarmee kan helpen.

Noodzegels

Ik heb drie oude briefkaarten in mijn bezit. De voorgedrukte postzegels hebben de opdruk 'nooduitgifte'. Wanneer en waarom werden deze zegels uitgegeven?

Antwoord: Deze kaarten en ook dergelijke 'postzegels' zijn niet uitgegeven door de PTT, doch in het begin van de jaren tachtig op de markt gebracht door enkele particulieren, met de bedoeling verzamelaars ermee te bedriegen. Het lijkt een goed geslaagde zwendel te zijn geweest, want er schijnen er veel van te zijn verkocht; vooral ook naar het buitenland.

Vitamientjes

Ik drink iedere dag een glas bosbessensap. Nu wil ik graag weten hoeveel en welke vitaminen in dit sap zitten. Ik wil dit graag weten omdat men zegt dat je toch nog sinaasappels moet gebruiken.

Antwoord: In bosbessen zit per 100 gr, 10 mg vitamine C, in sinaasappels 40 mg per 100 gr. Door het persen gaat wat vitamine C verloren door oxidatie met de lucht. U schrijft dat u sinaasappels niet kunt verdragen, u zult dus meer bosbessensap moeten drinken vergeleken met sinaasappelsap om dezelfde hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Verder zijn deze vruchten vergelijkbaar wat de voedingswaarde betreft.