'Misschien wilden zij de hennepoogst wel stelen'

STELLENDAM- Twee Rotterdammers (38 en 48) van Joegoslavische komaf beweren onterecht tot 60 uur werkstraf te zijn veroordeeld voor het aanleggen van een hennepplantage in Stellendamse Scheelhoekbos. Zij en nog twee andere Rotterdammers werden in juni 2013 ter plekke aangehouden door boswachters en politie. De twee anderen (44 en 63) zijn eerder door de rechtbank vrijgeproken.

Ook Ivica B. (38) en Ziatan K. (48) willen nu vrijuit. Ze stuurden donderdag hun advocate naar het hof, zelf kwamen ze niet. Hun advocate bepleitte dat de twee niet de initiatiefnemers en exploitanten waren van de drie in totaal 600 vierkante meter tellende velden met illegale teelt: ,, Misschien waren ze wel medeplichtig, maar dat is niet ten laste gelegd'', aldus de raadsvrouwe. "Of misschien waren ze er op dat moment wel om de hennepoogst te stelen van de werkelijke exploitanten'', zo suggereerde de advocate spitsvondig. Ze vroeg om vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Voor hofaanklaagster mr. J. Reddingius was het wel degelijk duidelijk dat de twee betrokken waren bij het opzetten van de hennepplantage.

Ondermeer zendmastgegevens, bij verdachten aangetroffen gereedschap en werkkleding droegen bij tot het bewijs. De aanklaagster eist nu tegen beide mannen een werkstraf van 150 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

Het hof doet op 9 juni uitspraak.