Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Openstellen vuurtoren in Ouddorp stap dichterbij

OUDDORP - Het college van burgemeester en wethouders is in principe bereid medewerking te verlenen aan het openstellen voor recreatief gebruik van de vuurtoren in Ouddorp voor het publiek. Dit op voorwaarde dat het maritieme- en strandtoezicht gewaarborgd blijft.

Door Jaap Ruizeveld

Dit antwoord wordt aan Rijkswaterstaat verstrekt die eerder had aangegeven op de reactie van het gemeentebestuur te wachten alvorens zij haar definitieve standpunt nu over dit onderwerp zal bepalen. Er volgt dan een breed traject van overleg tussen diverse betrokken partijen alvorens het groene licht brandt. Wel is er een duidelijke stap gezet op de weg om de Ouddorpse vuurtoren op termijn, gestreefd wordt naar het zomerseizoen 2017, onder genoemde voorwaarden, voor het publiek (toeristisch-recreatief) te kunnen openstellen. Daarbij wordt vooralsnog gedacht aan bepaalde openingstijden waarin bezoekers op enkele verdiepingen exposities kunnen bekijken.

Hoewel Rijkswaterstaat op dit moment dus nog geen officieel akkoord heeft gegeven, blijkt er in de afgelopen periode al stevig te zijn overlegd om te onderzoeken of de openstelling haalbaar kan zijn. Een stichting in oprichting voerde gesprekken met de Rijksdienst (die al heeft ingestemd) en met Rijkswaterstaat. In de tweede helft van dit jaar worden resultaten verwacht. Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee hadden (22 december 2015) het onderwerp Wijziging gebruik vuurtoren Ouddorp ook al op de vergaderagenda staan. Ook toen werd de principe bereidheid tot medewerking, onder voorwaarden, uitgesproken. Hoewel de gemeente geen eigenaar, noch beheerder is van deze vuurtoren, is zij wel betrokken bij een wijziging/aanpassing van het bestemmingsplan als Rijkswaterstaat tot het openstellen van de toren zou besluiten. Het college is in principe ook bereid om mogelijkheden te bezien voor het scheppen van recreatieve overnachtingsplaatsen in de directe omgeving.

Verkennend

Rijkswaterstaat Zeeland, eigenaar en beheerder van de Ouddorpse vuurtoren op het Westhoofd deelde eind 2015 - op vragen van onze krant - mee dat er toen een verkennend en oriënterend gesprek met geïnteresseerde partijen zou worden gestart om de mogelijkheid te onderzoeken de vuurtoren - op termijn - voor het publiek te kunnen openstellen. Op dat moment wilde Rijkswaterstaat nog geen enkele verdere duiding aangegeven omtrent haalbaarheid van dat onderzoek.

Veiligheid

Evenals in de recente principe uitspraak van het college Goeree-Overflakkee is vermeld, gaf Rijkswaterstaat in haar reactie op onze vragen toen aan dat, mocht er sprake van zijn dat openstelling haalbaar is, dit alleen kan plaatsvinden onder de garantie dat strikte veiligheid en functie van de vuurtoren niet in het geding komen. Met nadruk werd/wordt daarbij gewezen op de huidige dienstinvulling van de toren en op de primaire lichtfunctie van de vuurtoren. De 52 meter hoge vuurtoren/zee-verkeerspost heeft sinds 2007 de status van rijksmonument.