Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

John Bunyan - De dappere ketellapper

John Bunyan - De dappere ketellapper
P. de Zeeuw JGzn
2016, De Ramshoorn
118 blz., € 9,95
ISBN 9789461 150851

Bijna 400 jaar geleden werd John Bunyan als zoon van een arme ketellapper geboren in het gehucht Elstow, in de buurt van het Engelse Bedford.
Na een korte schooltijd gaat hij bij zijn vader in de werkplaats werken om de kost te helpen verdienen voor het gezin.
De levenslustige John geniet volop van het leven - hij is avontuurlijk aangelegd en schuwt het gevaar niet. John ontsnapt twee keer ternauwernood aan de verdrinkingsdood en hij overleeft de beet van een adder nadat hij - om stoer te doen - de giftanden van het dier uit diens bek wilde halen.
In 1644 neemt John dienst in het leger - in deze periode woedt een burgeroorlog tussen het regeringsleger van Karel I en het parlementsleger van Oliver Cromwell.

Voor de poorten van de stad Leicester biedt James, een oude schoolvriend, aan om wacht te lopen in plaats van John. De jongen wordt tijdens deze geruilde dienst dodelijk getroffen door een vijandige kogel.
Na de oorlog trouwt John met Mary. De jonge vrouw bezit uit de erfenis van haar vader twee boeken en ze stimuleert John om te blijven oefenen met lezen. Na een tijdje oefenen leest John elke dag een paar bladzijden voor uit de twee oude boeken die Mary uit de erfenis ontving – 'Het voetpad van de eenvoudige naar de hemel' en 'De praktijk der Godzaligheid'.

John's leven verandert ingrijpend in deze jaren. Hij wordt lid van de baptistengemeente in Bedford en laat zijn kinderen Mary en Elizabeth dopen.
Na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwt John met Elisabeth, ze is getuige van de roeping van Bunyan om prediker te worden. Deze roeping kost hem 12 jaar gevangenisstraf want volgens de Engelse wet in die tijd was het verboden om te preken wanneer je hiertoe niet door een bisschop was gewijd.

Tijdens zijn gevangenschap schrijft Bunyan zijn beroemde werk 'De christenreis'. Na zijn vrijlating in 1672 wordt John opnieuw rondreizend prediker. In deze periode schrijft hij 'De Heilige Oorlog' en 'De Christinnereis'. De bekende predikant sterft in 1688 en ligt begraven op de Londense begraafplaats Bunhill Fields.

De Nijkerkse onderwijzer P. de Zeeuw JGzn (1890-1968) schreef meer dan 200 boeken, waaronder veel boeken voor kinderen.
Het genoemde boek werd onlangs herschreven, voorzien van extra informatie en verscheen in de serie historische (jeugd)boeken over bekende personen uit de (kerk)geschiedenis. Geschikt voor hen die op een toegankelijke manier meer willen weten over het leven van John Bunyan.