Vrij warm weekend met enkele stevige buien

Komende pakweg zes dagen blijft het groeizaam voorzomerweer met regelmatig enkele flinke buien. De meidroogte werd acuut opgelost afgelopen zondag en maandag toen er veel water viel. Op sommige stekken was nog maar 2-3 millimeter regen gevallen tot de twintigste. De droogte op de landerijen, ook op de Eilanden, is dus flink verlicht en de gewassen kunnen uitstekend groeien de komende twee weken met zo nu en dan enkele buien op het pleit. Voorlopig is het meest prima weer met aangename temperaturen op Flakkee. Het kan tot 21 graden worden op de meeste middagen en de buienkans is tot zondag vrij gering te noemen. De wind zit meestentijds in de noordoosthoek en is meest matig boven het open veld.

Het weekend verloopt niet droog. Een kleine depressie heeft het op onze contreien gemunt en lijkt in de buurt van Nederland voor anker te gaan. We zien mooie ontwikkelingen van hoge druk boven Scandinaviƫ, waarbij het richting Polen tot tropische maxima van 32 graden kan komen. Maar juist die genoemde depressie ten zuiden van dat hoog doorkruist het mooie weerplaatje bij ons. In het weekend (zondag en maandag vooral) dus kans weer op enkele flinke buien, mogelijk met onweer. De buien kunnen zwaar gaan uitpakken en dan valt er zo'n 10-20 mm. water in een kwartier. Toch is het buiten de buien om goed weer, met zelfs prima mogelijkheden om een avondbarbecue te houden in de tuin of op het balkon. Het is doorgaans zwoelwarm met dus dik 20 graden op de meter. Op langere termijn is er een kleine kans dat het begin juni (klassiek) afkoelt bij een noordwestenwind. Een zeer krachtig hogedrukgebied zou kunnen ontstaan bij IJsland richting Scandinaviƫ dan.

De kans op het voortduren van het (vrij) warme en instabiele weertype lijkt evenwel even groot te zijn. De situatie wordt al met al wel wat interessanter, gezien de ontwikkelingen boven Scandinaviƫ. Er hoeft maar weinig te gebeuren of de zeer warme lucht boven Polen zou kunnen gaan uitstromen tot boven ons land. Dan moet wel eerst de genoemde 'raddraaier' verdwijnen bij Nederland straks. Tot het midden van de aanstaande week houden we nog last van die kleine depressie nabij Nederland.