De bewoners van Park Nieuw-Zeeland zijn teleurgesteld over plaatsing van Windpark Haringvliet. (Foto Adri van der Laan)
De bewoners van Park Nieuw-Zeeland zijn teleurgesteld over plaatsing van Windpark Haringvliet. (Foto Adri van der Laan) Foto: Adri van der Laan

Windpark Haringvliet: blijdschap in Stad, teleurstelling in Park Nieuw-Zeeland

SOMMELSDIJK – In Stad aan 't Haringvliet heerst een zekere tevredenheid nu het geplande Windpark Haringvliet niet zeven maar zes turbines gaat tellen. De dichtstbijzijnde windmolen komt in de nieuwe opzet van Nuon op 1600 meter van de bebouwing te staan. In Park Nieuw-Zeeland is men minder blij. Daar leefde de hoop dat Eneco zou participeren in het nieuwe project én de windmolens die er al staan zou afbreken. Eneco heeft zich echter teruggetrokken uit Windpark Haringvliet en laat de molens nog vijf jaar staan.

Door Kees van Rixoort

Nuon is van plan een tweede rij te maken, iets landinwaarts achter de molens van Eneco. De zes molens gaan samen tussen de 18 en 24 MW opwekken. Daarmee kunnen ongeveer 18.500 huishoudens worden voorzien van groene stroom. De bouw van Windpark Haringvliet start naar verwachting in 2018. Datzelfde jaar zal het nieuwe park stroom leveren. Het windpark is een van de projecten die voortvloeien uit de opdracht van de provincie Zuid-Holland aan Goeree-Overflakkee om in 2020 225 MW aan windenergie op te wekken.

In de ontwikkeling van het plan zijn nieuwe stappen gezet. Daarover informeerde Nuon omwonenden en andere belangstellenden dinsdag 25 mei tijdens een informatieavond in De Staver. Zo'n veertig mensen bezochten de bijeenkomst. Zij kregen meer te horen over het concept-ontwerp, in vakjargon voorkeursalternatief geheten, de project-MER-rapportages, die in juni klaar moet zijn, de verandering van het bestemmingsplan en de vergunningverlening. Het concept-ontwerp was te zien in een 3D-simulatie.

Bewoners van Park Nieuw-Zeeland, van wie er enkele naar De Staver waren gekomen, zien de zes nieuwe windmolens als een extra belasting van het woongenot. De molens van Eneco staan op geringe afstand langs de oever van het Haringvliet. Daarnaast zeggen de bewoners overlast te hebben van de activiteiten op het bedrijventerrein, op de sportvelden en in de haven. Het gaat om stank, herrie en lichtvervuiling.

De dichtstbijzijnde molen van Windpark Haringvliet komt voor de bewoners van Park Nieuw-Zeeland op 1200 tot 1300 meter te staan. Die afstand voldoet aan de door de gemeenteraad gestelde norm van 900 meter. Volgens wethouder Tollenaar, die ook aanwezig was in De Staver, voldoet het plan ook aan de voorwaarden dat de molens op Goeree-Overflakkee in lijnopstelling geplaatst moeten worden én dat er doorkijk mogelijk moet blijven. Op de windturbines komt geen verlichting.

Komend najaar komt de wijziging van het bestemmingsplan op de vergadertafel van de gemeenteraad. Zienswijzen indienen is dan nog mogelijk.

Nuon is van plan om in het gebied ook zonne-energie op te wekken. Dit plan valt echter buiten het windmolenproject.