De juunrenne aan de Havenweg. Foto:  Stichting Juunrenne.
De juunrenne aan de Havenweg. Foto: Stichting Juunrenne. Foto: Adri van der Laan

Restauratie juunrenne en hooiberg gaat komende maanden van start

Sponsors profiteren van culturele ANBI-status

OUDDORP – Het ziet ernaar uit dat de uienren plus hooiberg, die tot vorig jaar als ensemble op 'de gronden van Breen' aan de Havenweg in Ouddorp stonden, de komende maanden een restauratiebeurt krijgen. Daarna, zo verwacht de Stichting Juunrenne, volgt in het najaar de feestelijke presentatie van dit cultuurhistorisch erfgoed.

De Stichting Juunrenne, voortgekomen uit de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, heeft zich over de uienren en de hooiberg ontfermd. Dit om dit zeldzame ensemble te behouden. Volgens de stichting zijn er in heel Zuidwest-Nederland nog maar vijf juunrennen overgebleven. Ze staan alle vijf in Ouddorp. Uienrennen waren tot de jaren vijftig gemeengoed in de landbouwgebieden met uienteelt. Ze werden gebruikt om de uien en sjalotten te drogen en te bewaren in de winter. Toen er mechanisch gekoelde ruimtes in schuren kwamen, verloren de uienrennen hun functie. Ze zijn bijna allemaal gesloopt en uit het landschap verdwenen.

De juunrenne die aan de Havenweg stond is ongeveer twee meter breed en tweeënhalve meter hoog. Met een lengte van 28 meter is het een fors exemplaar, dat bovendien is voorzien van makelaars aan beide zijden. Van de hooiberg met verstelbare kap is bekend dat deze in 1929 is geplaatst. Waarschijnlijk is rond die tijd ook de juunrenne gebouwd.

De Stichting Juunrenne is vorig jaar begonnen met het zoeken van sponsors en donateurs om de restauratie te kunnen bekostigen. Inmiddels is er voldoende geld – en hulp in natura – binnengehaald om de uienren aan te pakken. Wanneer twee aangeschreven fondsen welwillend reageren, kan ook de hooiberg worden gerestaureerd. De beslissing van beide fondsen kan de stichting in de loop van juni tegemoet zien. Overigens is het hijswerk van de hooiberg al gerestaureerd door medewerkers van het RTM-museum.

Wie de Stichting Juunrenne wil steunen, kan dat voordelig doen. De stichting heeft namelijk sinds kort de culturele ANBI-status. Dat betekent dat particulieren hun giften voor 125 procent kunnen aftrekken van de belasting en bedrijven voor 150 procent. Dat is zeer gunstig voor gulle gevers en verlaagt de drempel om een steentje bij te dragen aan het behoud van dit unieke agrarische erfgoed.

Zoals het er nu naar uitziet komen de uienren en de hooiberg te staan bij De Overkant aan de Dijkstelweg in Ouddorp. De omgevingsvergunning is er al. In de uienren wil de stichting een collectie historisch landbouwgereedschap tentoonstellen. Een inwoner van Ouddorp stelde die verzameling ter beschikking. De juunrenne is daar een goede plek voor, want toen het drogen van uien op een andere, moderne manier ging, gebruikte de eigenaar dit langwerpige bouwwerk veelal als opslagplek voor gereedschappen of hout.