Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Gezinszorg en Maatschappelijk Werk Oostflakkee nu centraal gehuisvest

De Stichting Gezinszorg en Maatschappelijk Werk Oostflakkee en de Stichting R.K. Gezinszorg en Maatschappelijk Werk Goeree en Overflakkee hebben elkaar in zoverre gevonden dat ze zusterlijk naast elkaar gehuisvest zijn in de C.C.H. barak te Oude-Tonge. Met enig ceremonieel werd dit centrum woensdagavond officieel geopend door burgemeester W.M. v.d. Harst, nadat de voorzitters van beide Stichtingen, de heren K. van Oostende en A. van Eijkeren in het ver. gebouw een groot aantal belangstellende genodigden hadden verwelkomd.

Door dhr. Van Oostende werd ter inleiding van de opening gewezen op de veelheid van werk dat door de Stichtingen, sinds de oprichting in 1949, dagelijks wordt verzet onder het 'vergrijsde' deel van de bevolking en andere hulpbehoevenden. Dhr. Van Oostende herinnerde aan een onderzoek dat heeft uitgewezen dat in Ooltgensplaat de bejaarden 15 procent van de bevolking uitmaken tegenover een landelijk gemiddelde van 10 procent. Illustratief voor de groei van de Stichtingen is de aantrekking van een administrateur, dhr. G. Duim, en de groei van het personeelsbestand van 2 in 1949 tot 130 in 1971, goed voor resp. een loonpost van f 2000,- en f 482000,-. Ook zal er zeer waarschijnlijk binnenkort een maatschappelijk werker kunnen worden aangetrokken, ter aanvulling van de 'eenmanspost' die thans wordt bezet door mevr. G. Broekema-v.d. Handel.

Met dat alles wilde dhr. Van Oostende mede duidelijk maken dat de behoefte aan bureauruimte zich meer en meer liet gelden waarom hij zich zeer gelukkig verklaarde met de destijds aangeboden mogelijkheid de C.C.H. barak daartoe in te richten. Met veel waardering werd een gift tot een maximum van f 2000,- ontvangen uit het Kon. Julianafonds. Dhr. Van Oostende besloot zijn inleiding met de wens dat er ook in de toekomst nog mensen gevonden zullen worden die bereid zijn zich te geven voor dit werk van hulp voor de zieken, invaliden en bejaarden, opdat deze zo lang mogelijk in hun eigen huis en hun eigen omgeving kunnen blijven en dat de onderlinge verhouding van personeel, bestuur en verdere instanties die hieraan meewerken in de toekomst mag voortduren zoals het in de voorbije 22 jaren is gegaan.

Ook burgemeester v.d. Harst kon zich spontaan achter het werk van de Stichtingen plaatsen, al moest de gemeente dan ook enkele jaren geleden een slordig bedrag van f 387.000,- bijpassen. Niettemin verklaarde dhr. v.d. Harst er trots op te zijn dat er mensen zijn die voort willen hollen in de hulpverlening zonder overigens op de financiële consequenties te letten. "Ik mag die durf dan nu schoorvoetend 'prijzen'," gaf de burgemeester te kennen, al verheelde hij niet wel eens wat bang te zijn voor weer nieuwe initiatieven...
Voorts sprak dhr. v.d. Harst over de nieuwe ideeën die bij het Ministerie van CRM bestaan over een gewenste schaalvergroting. Een en ander samenvattend kon de burgemeester zijn instemming uitspreken over de door de Stichtingen bereikte samenwerking waarmee z.i. een voorbeeld is gesteld aan andere Stichtingen. Met genoegen ontsloot dhr. Van der Harst de deur van het centrale onderkomen. Hij deed dat met een hem aangeboden sleutel, bevestigd aan een pop, gestoken in het uniform van de gezinshulp.

De barak, die waar nodig werd hersteld en waaraan enkele voorzieningen werden getroffen, biedt ruimte aan een bureau voor de R.K. Gezinszorg en voor het R.K. Maatschappelijk Werk, voor de Stichting Maatschappelijk Werk Oostflakkee en de Gezinszorg Oostflakkee. Ook is er een keuken en een contactzaal.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 21 mei 1971