Afbeelding
Foto:

Oud versus jong

"Weet je wat het grootste verschil is tussen ouderen en jongeren?" Die wedervraag stelt de fit ogende zestiger als ik vraag hoe het met hem gaat. Ik heb hem al een half jaar niet gesproken en nu staan we in mijn achtertuin te keuvelen. Zonder op antwoord te wachten gaat hij verder. "Als je jong bent," hierbij kijkt hij me nogal nadrukkelijk aan, "dan kan je de koers bepalen van je leven, je kunt keuzes maken. Als je oud bent ligt alles vast, je kan alleen nog maar een klein beetje bijsturen. De tijd van de grote keuzes is achter de rug. Jij bent nog jong, jij kunt nog alle kanten op met je leven."

"Mijn vrouw en ik hebben altijd hard gewerkt. We sloegen vakanties over om ons huis snel af te betalen. Dat zagen we als kapitaal dat we kunnen nalaten voor onze kinderen. Nu moeten we van de regering," regering spreekt hij uit alsof het een ernstige ziekte is, "straks eerst ons huis opeten en ons spaargeld opmaken als we zorg nodig hebben. Waar hebben we het allemaal voor gedaan?"

Ik weet eigenlijk niet zo goed of hij nu een antwoord verwacht, of niet. Als het nadrukkelijk stil blijft, zeg ik het eerste dat in me opkomt: "Misschien is het de beste oplossing om zo lang mogelijk gezond te blijven." De pensionado grijnst en zegt dan iets te hard: "Ja, laten we dat maar doen." Hij vervolgt het gesprek: "Maar goed, laten we maar niet gaan filosoferen. Dat is niet goed. Hoe gaat het eigenlijk met jou?"