Met raad en daad

Elektrisch fietsen

Zou het mogelijk zijn om een beschrijving te geven van de voor- en nadelen van de verscheidene merken elektrische fietsen die er te koop worden aangeboden?

Antwoord: In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er al elektrofietsen op de markt gebracht, deze hadden echter weinig succes. De laatste jaren is echter het type elektrofiets populair geworden die de fietser ondersteunt zonder de voortstuwing helemaal van hem over te nemen. Ook is er een losse hulpmotor op de markt gebracht die op een gewone fiets gemonteerd kan worden. Hoewel de fabrikanten bij hoog en bij laag volhouden dat de elektrofiets niet speciaal voor ouderen ontwikkeld is, moge het duidelijk zijn dat juist de ouderen veel gemak van deze fiets kunnen hebben. De Fietsersbond ENFB heeft een vergelijkend onderzoek gedaan, bij hen kunt u nadere inlichtingen krijgen. Het adres luidt: Postbus 2828, 3500 GV Utrecht; tel. (030) 291 81 71.

Eetbare kalebassen

Pompoenen zijn eetbaar, kalebassen niet. Ik kan echter het verschil tussen die twee onmogelijk zien. Kunt u me het verschil duiden?

Antwoord: Sommige kalebassen zijn wel degelijk eetbaar. Meestal verstaat men onder kalebas een siervrucht die oneetbaar is. Om verwarring te voorkomen, wordt de eetbare soort hier dan ook courgette genoemd. Pompoenen en kalebassen behoren tot het plantengeslacht Cucurbita uit de komkommerfamilie. Cucurbita is een Latijns woord en betekent pompoen, kalebas. Kalebas komt van het Spaanse 'calabasa'. Vele soorten behoren tot dit geslacht. Na de ontdekking van Amerika werden deze planten in Europa ingevoerd. Er zijn soorten met eetbare vruchten; andere soorten leveren siervruchten, bijv. de sierkalebas. De eetbare vrucht kan net als een meloen genuttigd worden, maar kan ook als groente gestoofd worden. In sommige landen maakt men van de zaden spijsolie. Omdat er zoveel soorten zijn, is het moeilijk om verschillen in uiterlijk aan te geven. Hebben de vruchten allerlei vormen en kleuren, dan heeft u waarschijnlijk met een siervrucht te maken.

Mistig zien

Bij mijn hobby gebruik ik vaak een figuurzaagmachine. Daarbij draag ik dan een stofkapje, hierdoor beslaat mijn bril helemaal door mijn adem. Weet u hier iets tegen?

Antwoord: Mensen met oogklachten dragen wel eens een zonneklep. Iets dergelijks zou u ook eens kunnen proberen door zo'n klep tussen de neus en de ogen te dragen. De vorm van de klep moet dan wel waarschijnlijk wat bijgewerkt worden, zodat hij goed passend is en voorkomt dat de adem uw bril kan bereiken. Ook kunt u bij een opticien een middel kopen met een reinigingsmiddel voor brillenglazen. Dit middel gaat ook de condensvorming tegen.

Verweerd wortelnoten

Kan ik een verweerd wortelnoten dressoir weer toonbaar krijgen?

Antwoord: Schuur eerst voorzichtig met een heel fijn schuurmiddel. Er is een speciale olie voor wortelnotenhout in de handel. U kunt die bij een meubelhandel en bij sommige drogisterijen kopen. Het is wel van belang dat u de bijbehorende gebruiksaanwijzing nauwkeurig opvolgt.