Beschermde dorps- en stadsgebieden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het voorstel om het Bestemmingsplan Beschermde dorps-en stadsgebieden gewijzigd vast te stellen was donderdagavond voor de tweede keer op de raadsagenda geplaatst. Met vaststelling van een nieuw, op hedendaagse beleidsinzichten gebaseerd bestemmingsplan liggen juridisch de planologische kaders vast voor alle rijks-beschermde dorps- en stadsgebieden binnen de gemeente. De discussie spitste zich toe op het bestemmingsplan voor het beschermde gebied Middelharnis / Sommelsdijk dat na ruim 10 jaar wettelijk moest worden herzien. Vanuit de harmonisatiegedachte is het beschermde gebied van Goedereede gelijk meegenomen. Bij de tervisielegging kwamen er slechts 8 zienswijzen die zorgvuldig zijn afgewerkt.

Door Jaap Ruizeveld

Ondernemer Van Es (Estate Invest) had, als inspreker, de problematiek voor het ontwikkelen van panden op D'n Diek geformuleerd. Met een wijziging van de aanduiding karakteristiek gaf hij kansen aan om te investeren in de 3 'huusjes'. Hij drong voorts aan op aanpassing van regels met de wetenschap dat er steeds meer winkelpanden leeg staan. De vraag naar winkelruimte neemt af. Het gat dat door brand in D'n Diek geslagen is moet geen gat blijven stelde Van Es. De leegstandtermijn bij bouwen van eerst winkels en dan omzetten in appartementen zou ingekort moeten worden.

Op dijkniveau

Pipping (CU) zei dat zijn fractie primair pleit voor winkelruimten op dijkniveau. " Gelet op de krimp en de leegstand begrijpen wij dat er de mogelijkheid geschapen wordt voor dijkbewoning waarbij winkelruimten op dijkniveau omgezet kunnen worden in woonruimte. Het is van het allergrootste belang dat het hoofdwinkelcentrum aantrekkelijk blijft. Daarom is maatwerk nodig. Wij moeten leegstand voorkomen. Een leegstandperiode van 6 maanden zou redelijk zijn, waarna vervolgens bij uitblijven van invulling als winkel bewoning mogelijk zou moeten zijn". De CU vond dat het historische karakteristieke van de panden Zandpad 48-52 zoveel mogelijk moet worden gekoesterd.

Maatwerk

Wethouder Markwat stelde dat bij dit bestemmingsplan maatwerk geleverd kan worden. Er zijn afwijkingsmogelijkheden. Achter een karakteristieke voorgevel is ontwikkeling te realiseren. Waar mogelijk kan medewerking worden verleend. Zet goede functies op de goede plaats, adviseerde Van Alphen (EVV). Vermeer (VVD) sprak van tempering van winkelpanden. PvdA-er C. Grinwis wilde het agendapunt graag nog met zijn fractie doorspreken, maar omdat er sprake was van urgentie om te besluiten was hij daartoe toch bereid. De raad stemde unaniem in met het onderwerp. Voor wat betreft de detailhandel Middelharnis / Sommelsdijk is bij de beantwoording van de zienswijzen het concept Detailhandelsvisie Goeree-Overflakkee leidend geweest. Er zijn twee afwijkingsbevoegdheden in de bestemming Centrum opgenomen. Met deze mogelijkheden kan maatwerk worden geleverd bij langdurige leegstand op D'n Diek.