Leugenbankje: 't Is echt waer

Vervolg van de voorpagina

Aanvankelijk zouden het er zeven worden, maar bovenop die inmiddels geplaatste zeven exemplaren kreeg ook Stellendam er één. De achtste dus. En ging het bij de eerste zeven vooral om picknickbankjes, langs fietspaden bijvoorbeeld, het Stellendamse exemplaar kwam ter vervanging van een al bestaand maar aftands geworden geval: het leugenbankje op de plek waar de kotters aanmeren. De plek waar veelal oudere Stellendammers, oud-vissersmannen nog steeds graag samenkomen om herinneringen op te dissen en te genieten van hun belevenissen van vroeger, op zee, aan boord, hun vangsten en zo meer. "En die verhalen mogen best 'n beetje aangedikt worden, om ze net nóg 'n beetje mooier te laten zijn. Vandaar 'leugenbankje'", zei wethouder Arend-Jan van der Vlugt, die woensdagmorgen ook aanwezig was. "Al haast ik me natuurlijk om te zeggen dat we hier op Goeree-Overflakkee nooit liegen…!", voegde hij er snel aan toe. Maar ja, bij een leugenbankje mag je dat natuurlijk gerust zeggen. Samen met Jan de Waard verwijderde hij een gespannen rood-wit lint en een vlag van voor het bankje en samen namen ze, mét enkele dagelijkse gebruikers ervan, plaats op de nieuwe 'leugenplek', die al jarenlang een sociale ontmoetingsplaats is aan de haven.
Het nieuwe bankje is, naast de Rabobank en de gemeente, mede tot stand gekomen dankzij de inzet van de projectgroep Verbreding Visserij van de gemeente Goeree-Overflakkee, die jaarlijks ook de Week van de Goereese Vis organiseert, dit jaar van 2 tot en met 10 september.
Het geheel kreeg overigens een speciale uitvoering. Het werd gemaakt van herkenbare onderdelen die ook aan boord van vissersschepen worden gebruikt. De bovenkant lijkt op de pet van een stuurhut en de zijkanten zijn gemaakt van onderdelen van een SumWing vistuig, terwijl het bankje zelf gemaakt is van hardhouten dekdelen. En om het geheel nog meer kajuitachtige allures te geven, is op de rand van de pet het meest toepasselijke scheepsnaambordje aangebracht dat je bij een leugenbankje kunt bedenken: 't Is echt waer…