Stem mee over kunstwerk aan haven van Oude-Tonge

OUDE-TONGE – Kom naar Galerie KunstPlus en kies welk kunstwerk Oude-Tonge gaat verrijken. Er zijn verschillende ontwerpen van regionale kunstenaars. Ze zijn van 20 mei tot 22 juni tentoongesteld in de galerie. Bewoners van Goeree-Overflakkee kunnen gedurende die periode hun stem uitbrengen. Daarna kiest een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de dorpsraad, de gemeente, de provincie, het streekmuseum én een onafhankelijk kunstenaar, het winnende ontwerp uit de top 3 van de bewoners.

Het winnende ontwerp komt aan de haven van Oude-Tonge. Bewoners van het dorp konden vanaf het begin meepraten over het gewenste kunstwerk dat daar gaat verrijzen. Eerder reikten zij verhalen over de haven en ideeën aan. Daarna volgde de keuze van vijf thema's die met de haven te maken hebben. Aan de hand van die thema's zijn kunstenaars van KunstPlus aan de gang gegaan met het maken van een ontwerp.

Thema's

Het gaat om de thema's modderleeuw, havenmeester, laden en lossen, kaaiwerkers en groot baken. De modderleeuw was een platbodem waarmee men de haven op diepte kon houden. De havenmeester was doorgaans een markante persoon, die de orde bewaarde, de sluizen schutte en het reilen en zeilen in en rond de haven bestierde. Bij het laden en lossen trokken de zogenoemde peeënnetten de aandacht. Net zoals de kaaiwerkers of groenstriepers die het havenbeeld van Oude-Tonge eeuwenlang bepaalden. Schippers kwamen en gingen, maar de kaaiwerker bleef ter plekke om de schepen te laden en te lossen. Groot baken tot slot: de ingang van de haven was gevaarlijk, doordat de sterke vloedstroom dwars over de smalle toegangsgeul stroomde. Net naast de vaargeul waren gevaarlijke ondieptes. Veel schepen zijn daar gestrand en vergaan. Het groot baken, het eerste baken aan de buitenzijde van de haven, was dus van levensbelang.
Welk ontwerp moet het worden? Stemmen kan dus van 20 mei tot en met 22 juni in de galerie van KunstPlus, Dabbehof 40, Oude-Tonge. Er liggen stembriefjes klaar en er staat een stembus. Op 22 juni is er 's avonds een feestelijke bijeenkomst. Dan worden de drie populairste ontwerpen bekendgemaakt. Uit dit drietal maakt de jury een definitieve keuze.
Galerie KunstPlus is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.