Grevelingen vanaf de Brouwersdam.
Grevelingen vanaf de Brouwersdam. Foto: pr

Miljoenen bod eilandbesturen voor het Grevelingenbekken

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de vijf uur durende raadsvergadering, voor de derde keer op rij viel de hamer pas weer na het middernachtelijk uur, gingen er donderdagavond - zonder cash flow – in de debatten toch vele miljoenen euro's over de tafel. Zo legden de colleges van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland een voorstel voor om per gemeente een bijdrage beschikbaar te stellen voor het uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta ten behoeve van het Grevelingenbekken.

Door Jaap Ruizeveld

Insteek was te komen tot een eensluidend raadsbesluit dat bij aanvaarding op korte termijn - als een regionaal uit te brengen bod - voor genoemd uitvoeringsprogramma aan de minister wordt aangereikt. Het gaat om 1.400.000 euro voor Schouwen-Duiveland en 1.600.000 euro voor Goeree-Overflakkee. Als mee-koppelkans werd aan de raden een gezamenlijke bijdrage van 1 miljoen euro gevraagd voor voorfinanciering van de verbetering van de N 59.

Financiering en dekking van de bedragen wordt in een latere periode uitgewerkt, afhankelijk van de voorkeuren vanuit het programma en de mogelijkheden binnen de begrotingen van beide gemeenten. De raad van Goeree-Overflakkee krijgt die uitwerking op het moment dat de minister het gezamenlijke regionale bod heeft aanvaard. In het kader van de, door de gemeente ondersteunde, ontwerp-Rijksstructuurvisie Grevelingen Volkerak -Zoommeer neemt de minister van I&M een besluit over de bekostiging van het uitvoeringsprogramma. De voorbereiding van de rijksbegroting 2017 is daarvoor aangewezen. Al op 16 juni spreekt de minister met de vaste Tweede Kamercommissie over de inzet van extra rijksmiddelen.

Inzet en draagvlak

In het kader van de gebiedsgerichte opgave in de Zuidwestelijke Delta heeft de minister voor de bekostiging een beroep gedaan op de regio. De provincies hebben inmiddels een bijdrage toegezegd. Daarnaast wordt naar de gemeenten gekeken. Om het belang van de maatregel voor de regio te onderstrepen is vóór de behandeling in de Kamercommissie duidelijkheid en draagvlak gewenst over de inzet van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Een duidelijke en eensluidende reactie vanuit de regio door betrokken provincies en gemeenten is voor de minister een belangrijke ondersteuning om extra bijdragen vanuit het Rijk bij de Tweede Kamer te bepleiten.

Waterkwaliteit

Vanuit het Rijksbeleid is de Rijksstructuurvisie Grevelingen Volkerak-Zoommeer het beleidskader. Het ontwerp daarvan is door beide gemeenteraden onderschreven. De doelstellingen van de Rijksstructuurvisie (uitvoering 2020) is het verbeteren van de waterkwaliteit van het Grevelingenbekken en dat past in de Eilandvisie en de duurzaamheid doelstellingen. Die zijn gericht op de kwaliteit van het water van de Grevelingen, maar ook vanuit de mogelijkheid een getijdencentrale te realiseren als er een opening in de Brouwersdam wordt gemaakt. In de oordeelvormende fase boog de raad zich donderdagavond over de eensluidende reactie vanuit de regio richting de minister en dat leidde tot stevige schermutselingen.

Rare manier

Een rare manier van handelen en achteraf dekking zoeken, zei De Vos (VKGO). Betalen ondernemers die activiteiten ontplooien aan en rond de Grevelingen ook mee ?. Dit is de omgekeerde wereld verzuchtte Eijkenduijn (PvdA). Dekkingsvoorstellen komen pas als de minister het bod heeft aanvaard. We kunnen het proces niet frustreren, maar het is geen vrijbrief om het geld werkelijk op deze wijze in te zetten klonk het uit fracties. Tuk (CU) vond de bijdrage, onder voorwaarden, redelijk. Met deze insteek wordt de juiste benadering gekozen. Maar het Rijk dient op genoemde projecten zich de verantwoordelijkheid meer aan te trekken. De koppeling met de N59 vonden meerder partijen logisch. Mevrouw Both (CDA) toonde zorgen omtrent de dekking. Wij houden ons het recht voor om het college geen vrijbrief te geven. Mevrouw Reijkerkerk (VVD) vond het belangrijk dat de gemeenten draagvlak toonden en dit bod doen.

Niet blokkeren

Wethouder Van der Vlugt stelde dat een positieve houding van de raad hier belangrijk is. Nu de gelden blokkeren is geen optie. Er moet gelobbyd worden dat het Rijk gelden vrijmaakt uit de Veiligheidspost. Er zijn zoveel positieve kanten aan de voorliggende onderwerpen dat het moet lukken. Volgende week komen Kamerleden naar het eiland. Zij krijgen een gerichte rondleiding. Ook in die week overleggen gedeputeerden met de minister. Het is essentieel. Duurzaamheid en veiligheid . We zullen massaal volgende maand naar Den Haag gaan naar de vergadering van de Vast Kamercommissie. Daar een petitie aanbieden. De SGP-fractie gaf aan dat hier kansen liggen om grote problemen op te lossen. Niet gelukkig over de gevolgde procedure, met dekking van het gevraagde budget achteraf, toch was er unanieme instemming in de raad.