Groeizaam meiweer voorlopig

Na de opvallend warme meizomer met gedurende bijna een week volop zomerse temperaturen, koelde het vorige week vrijdag flink af op de Eilanden. Het scheelde warempel een jas en de stevige noordelijke wind in combinatie met middagtemperaturen van 11-12 graden deden het koud aanvoelen. Soms was het overdag maar een graad of 8 in een gure bui met wat hagel. Vorige week leek het er nog op dat het weer tijdens het tweede deel van deze week vlot zou gaan herstellen met een snelle uitbreiding van een hogedrukgebied via Engeland naar onze omgeving.

Vlak voor het weekend evenwel gaven de weerkaarten toch weer een ander plaatje aan met depressiedoorgang vlak ten noorden van ons in een zuidwestelijke circulatie. Dit is ook het scenario voor de rest van deze week. Depressieactiviteit dus nabij Engeland en Schotland en zo nu en dan trekken oceaanfronten net langs of over Nederland. Het moge duidelijk zijn dat we het niet iedere dag droog houden in Zuid-Holland. Het licht wisselvallige weerbeeld houdt dus nog wel even aan. Doordat de wind uit zuidwest komt, valt het met de temperaturen nog wel mee. Die komen uit op een normaal meiniveau, rond een graad of 16-18. Zonnige perioden worden dus afgewisseld met enkele regenperioden of enkele buien. Veel neerslag komt er tot het weekend niet op ons af al met al. Toch is het op de vrijdag (zeker het eerste dagdeel) nog wel regenachting in Zuidwest-Nederland.


Zaterdag en zondag komt een actievere depressie boven de Noordzee uit en kan er (zondag) regen van betekenis komen. Er zou zo'n 10 millimeter water kunnen vallen in onze contreien. Het weekendweer ziet er dus niet heel puik uit, alleen de temperaturen zijn dus op een aardig niveau, zeker op de zaterdag voor de storing uit met nog een graad of 20 op de thermometers. Op langere termijn lijken de warme en zelfs zomerse oplossingen weer wat toe te nemen. Of het daarbij weer zo mooi zonnig wordt als ruim een week terug, valt te betwijfelen. De instabiliteit van de atmosfeer lijkt dusdanig te worden dat de kans op enkele (onweers)buien al rap toeneemt na een paar mooie en warme dagen. Zou dit de blauwdruk worden van deze zomer? Binnenkort meer.

Door weerman Marc Putto