Afbeelding
Foto: pr

De dunne Ditz – hoe hoort het eigenllijk?

Reinildis van Ditzhyzen
2009, uitgeverij Becht
42 blz., € 5,00
ISBN 9789023012337

Etiquette is het geheel van beleefdheidsvormen, zo definieert het Van Dale woordenboek.
Bij etiquette denk je al snel aan chique (eet)gelegenheden waar allerlei ingewikkelde regels gelden. Al lezend in 'De Dunne Ditz', blijkt dat niets minder waar is.

In een snel veranderende maatschappij is het handig om in veel voorkomende situaties te weten hoe het hoort: etiquette maakt het leven makkelijk en succesvoller, zo luidt de boodschap van de schrijfster. Etiquette ordent het maatschappelijk verkeer want met kennis van de omgangsregels weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
Het op de hoogte zijn van de basisregels van de etiquette kan onzekerheid in het dagelijks leven verminderen of voorkomen. Kennis hebben van de moderne etiquette is dus handig en efficiënt, zo blijkt uit dit kleine boekje.
In tien wenken en regels legt de schrijfster kort uit hoe het hoort.
Praktische vragen als 'móét ik iedereen drie keer zoenen bij een begroeting, hoe zorg ik voor een goede toespraak, mag ik op de uitnodiging voor mijn verjaardag geld (of een envelopje) als cadeautip vermelden, kan ik mijn afspraak per sms afzeggen en gaan vrouwen altijd voor?' passeren de revue.

Kort samengevat leert de moderne etiquette dat er slechts twee basisregels zijn: houd rekening met de ander, laat de ander in zijn waarde. Én: wees duidelijk.
Verder is er aandacht voor de belangrijkste kledingvoorschriften - ze worden ingedeeld in drie soorten bijeenkomsten (gala, netjes en ontspannen) en een aantal 'fouten' op het gebied van kledingkeuze worden besproken.

De schrijfster legt uit waarom het belangrijk is om goede manieren vooral ook aan jonge kinderen bij te brengen.

Tafelmanieren en social media

De gastheer zet altijd de toon, blijkt uit een volgende omgangsregel.

Verder is er aandacht voor etiquette rondom het gebruik van social media en volgen wenken voor een aantal praktische tafelmanieren en hoe zich te gedragen op reis, zakelijk of privé. ('Het is nuttig om u enigszins voor te bereiden op omgangsvormen die in andere landen gelden.')
Wat het boekje overzichtelijk en prettig leesbaar maakt, is dat de etiquettedeskundige bij de aangereikte wenken en voorbeelden steeds terug grijpt naar de twee hierboven genoemde basisregels van de etiquette.
Hoewel sommige beschreven situaties misschien wat verder afstaan van het 'gewone' dagelijks leven, geeft dit boekje een informatief en aangenaam overzicht van de hedendaagse etiquette.
De uitgebreidere versie van 'De Dunne Ditz' vindt de geïnteresseerde lezer in 'Hoe hoort het eigenlijk - De Dikke Ditz' (2015, Uitgeverij Becht, ISBN 9789023013815), naar het klassieke boek van Amy Groskamp-ten Have uit 1939.
Reinildis van Ditzhuyzen (Arnhem, 1948) is historica en schrijfster.