Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Grote belangstelling voor Pinksterpad

Het is een traditie geworden op het eiland: Tweede Pinksterdag het Pinksterpad lopen. Maandag was het weer zover. Ongeveer 600 mensen verzamelden zich op de startlocatie: de Hervormde Kerk van Sommelsdijk.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Samen met een aantal PKN-kerken op Goeree-Overflakkee ontwikkelde de IZB in 2011 een 'inspirerende wandeltocht'. De belangstelling voor deze tochten is in de loop der jaren toegenomen. Het principe van de tocht is dat de deelnemers van kerk naar kerk lopen. Tijdens de route zijn er verschillende momenten waar de deelnemers iets krijgen 'aangereikt'.

De route van het Pinksterpad van maandagmiddag werd onder ideale wandelomstandigheden gelopen. Ds. Davy Hoolwerf, één van de initiatiefnemers van het project, heet de honderden deelnemers hartelijk welkom in de Hervormde Kerk in Sommelsdijk, vervolgens geeft de heer Mierop van de kerkenraad van Hervormd Sommelsdijk een korte toelichting over de geschiedenis van het monumentale kerkgebouw.

Geschiedenis kregen de deelnemers verder bij het grafmonument van de familie Van Aerssen naast de kerk. Vandaar gaat de tocht dóór het Streekmuseum heen, richting 'de Berg' aan de noordkant van Sommelsdijk. Bovenop de berg worden de deelnemers opgewacht door een aantal duiven. Wie wilde kan een van de duiven loslaten.

De tocht wordt vervolgd door het mooie polderlandschap rond Sommelsdijk. Onderweg stonden er borden met gedichten of Bijbelteksten. De bedoeling is om hier samen met anderen of alleen over na te denken.

Er waren twee routes uitgezet: één van 12 kilometer en één van 7 kilometer. Aan deze laatste tocht doen vooral veel gezinnen met kinderen mee. Hierbij zijn ook wat opdrachten voor de kinderen.

Via het westen Sommelsdijk binnengekomen, werd de Emmaüskerk bezocht. Hier is koffie, thee, fris en springkussen. Tussendoor wordt aan de hand van een fotopresentatie iets over deze kerk verteld.

Het eindpunt is de Exoduskerk. Hier was een stiltezaal, een tentoonstelling van oude Bijbels en van doopjurken. Met broodjes of pannenkoeken kon deze editie van het Pinksterpad succesvol worden afgesloten.

Meer foto's zijn te zien op www.pinksterpad.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding