Hans Spekman te midden van de PvdA-raadsfractieleden  Goeree-Overflakkee. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Hans Spekman te midden van de PvdA-raadsfractieleden Goeree-Overflakkee. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Adri van der Laan

Spekman positief over plan Grevelingen

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Ik verwacht dat mijn partij een positief signaal zal afgeven. In het kader van duurzaamheid, ecologische betekenis, vernieuwing en de mogelijkheid om onze kennis uit te kunnen dragen, ligt hier voor de toekomst immers een gouden kans, die wij niet voorbij moeten laten gaan".

Door Jaap Ruizeveld

Dit antwoordde PvdA-voorzitter Hans Spekman woensdagmiddag in een persmoment in het Rondeel in Middelharnis op de vraag hoe de Tweede Kamerfractie van de PvdA zich volgende maand zal opstellen in het overleg met de minister van I&M. Het gaat dan, ter voorbereiding van de rijksbegroting 2017, over inzet van extra rijksmiddelen voor het uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta (Grevelingenbekken en mogelijkheid Getijdencentrale in Brouwersdam). Een regionaal bod van gemeenten en support van de Provincie zijn hierbij belangrijk, veronderstelt Spekman.

Minder positief in kansen ziet de PvdA-voorzitter een voorfinancieringsinsteek van de eilandgemeenten om te trachten versneld verbeteringen aan te brengen aan rijksweg N59. Vooralsnog is aan deze wegaanpak bij het rijk het label 2028 gehangen. "Ik ga hier geen uitspraken over doen. Niet speculeren. Er spelen immers veel factoren een rol die - en dat geldt voor meerdere projecten - tegen elkaar afgewogen zullen worden op het gebied van verkeersveiligheid. Voorfinanciering met de huidige rentestand is bovendien iets anders dan dat gemeenten concrete bedragen beschikbaar stellen", zegt Spekman.

Op uitnodiging

De PvdA-voorzitter, dit keer vergezeld door Tweede Kamerlid Joyce Vermue, bezocht de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee op uitnodiging van de beide afdelingsbesturen. In Oud-Beijerland ging Spekman in debat met leerlingen van het lyceum. De spontaniteit en openheid in de discussie vond hij uiterst plezierig. Dingen die leven onder jongeren, zoals de behoefte aan een nachtbus, komen dan gericht aan de orde. In het Rondeel in Middelharnis volgde de ontmoeting met de PvdA afdeling Goeree-Overflakkee. Voorzitter J.W. Eijkenduijn en zijn fractiegenoten in de raad, P. Keuker, mevrouw P. 't Hoen en C. Grinwis wisten zich omringd door bestuurs- en partijleden. Eijkenduijn gaf een presentatie over het thema Goeree-Overflakkee energieneutraal in 2020. Er was volop gelegenheid om onderling met elkaar over diverse gevarieerde items te debatteren. "Bij het binnenkomen op het eiland valt je gelijk de ruimte, het groen en het water op. Als geboren plattelander voel ik me dus daar snel thuis", grapte de PvdA-voorzitter.