Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Galerie De Welle: Eerste prijs voor vrijetijdsschilders voor 83-jarige!

"Creativiteit is aan geen leeftijd gebonden, het kan zich altijd uiten", verklaarde zaterdagmiddag de kunstrecensent Schmidt uit Rotterdam toen hij de expositie van de producten van vrijetijdsschilders in Galerie 'De Welle' opende. Hoezeer dhr. Schmidt daarin gelijk had, bleek even later, toen de eerste prijzen gewonnen bleken te zijn door een 83-jarige, een 85-jarige en een 73-jarige. Over deze prestaties zowel als over de opzet van de expositie was dhr. Schmidt hoogst ingenomen, zelfs verwondert het hem dat dat op Goeree-Overflakkee mogelijk blijkt te zijn, anders dan in een stad als Rotterdam, waar de belangstelling duidelijk minder spontaan is.

In een instructief openingswoord toonde dhr. Schmidt op een aantal punten de overeenkomst aan tussen de beroepskunst en de amateurkunst, zo dat onderscheid al gemaakt mag worden. Beide kunstenaars putten uit eenzelfde creatieve bron. Bijzonder gecharmeerd bleek dhr. Schmidt te zijn over de producten van de zgn. primitieve of naïeve schilders, waaruit een enorme verwondering spreekt die ook de beroepskunstenaars aan het denken heeft gebracht. "Ze maken wonderlijke en bijzondere dingen", moest dhr. Schmidt opnieuw constateren, "als je het naar Academische maatstaven gaat beoordelen, klopt er niets van de verhoudingen en van het ingebrachte perspectief, maar er blijkt uit dat de schilder een hardnekkig gevecht met zichzelf heeft geleverd. Het creëren is een proces, een gevecht met jezelf, zowel voor de naïeve schilder als voor de beroepskunstenaar", zo verklaarde dhr. Schmidt.

Overigens beperkte dhr. Schmidt: "Je kan leren wat je wilt, maar als het niet een beetje in je zit, als het niet potentieel aanwezig is, dan maak je niets klaar", een voorwaarde die als de anderen ook voor beroeps- en vrijetijdsschilder van kracht is. Spr. wist dat de creativiteit aan geen leeftijd gebonden is en zich tot op hoge leeftijd blijft uiten. Dat blijkt ook uit het feit dat velen na hun pensionering het penseel met temeer ijver ter hand nemen:

"Iedereen op de wereld heeft behoefte aan een beetje schoonheid, er zijn ogenblikken die inkeer en stilte vragen die door de kunst worden gewekt. Kunst kan daarom in het leven een bepaalde rol spelen". Dhr. Schmidt besloot met de wens dat er nog meerdere exposities zullen volgen en dat de vereniging Vrienden van de Welle tot een voorspoedige uitbouw van haar activiteiten zal komen.

De prijzen

In totaal namen 23 deelnemers aan de expositie deel. De eerste prijs ging naar de 83-jarige P. van der Stad te Middelharnis, de 2e prijs naar dhr. L. Ruisen te Wemeldinge, de 3e prijs naar dhr, Hogchem te Middelharnis (73) en de vierde prijs naar dhr. Vogelaar te Middelharnis. De prijzen bestonden uit Talens producten.