Best even koud dit weekend

De grandioze meizomer met veel zon en hoogzomerse temperaturen duurt nooit tot juni. Het is bijna altijd zeker dat na die voortvarende thermische verwennerij de temperatuur een vrije val maakt. De komende periode gaat de temperatuur heel fors inleveren en komt in het weekend uit op een magere 10-12 graden. Daarmee zitten we pardoes weer beneden de normale temperatuur voor bijna half mei. Grote verschillen dus met de dik zomerse waarden die we de afgelopen dagen nog hadden.

Het weer volgt ook in het nieuwe klimaat keurig de kalenderklimatologie, bijna uit het boekje. Zo is daar de warmte-opstoot tussen 5 en 10 mei, gevolgd door de koudere fase richting half mei. Dit patroon zagen we ook in het verleden wel optreden. Puur gebaseerd op de kalenderklimatologie zou het tussen 17 en 27 mei dan weer wisselvallig(er) en groeizaam weer moeten zijn. Voorlopig was het nog even aangenaam met de temperaturen van dik boven 20 graden tot vrijdag. De wind uit oost tot noordoost waaide stevig door en bij vlagen was het bijna windkracht 5.

We zagen tot vrijdag al wat meer wolken op Flakkee en omgeving onder invloed van zwakke storingen die via het zuiden opkwamen. Er viel al een lokale stofbui. Richting zaterdag wordt het neerslagsignaal weer kleiner als de wind nog wat verder krimpt naar het noorden. Iets meer invloed van hoge druk is er dan tijdelijk weer en met de aanvoer over relatief koud water komen de buien niet of nauwelijks.

In het weekend wordt met een stevige wind uit noord tot noordwest koude lucht aangevoerd, die helemaal vanaf de poolstreken komt aanwaaien. Precies de tegenovergestelde richting dus waaruit de lucht de afgelopen dagen werd aangevoerd. Het weerbeeld wordt dan bepaald door wolkenvelden, enkele zonnige perioden en mogelijk kans op een enkele ondiepe bui vanaf de Noordzee. Het zal even wennen zijn om de frisse keerzijde van mei te (her)beleven op de Eilanden. De wind uit het noordwesten maakt het extra koel (ja, zelfs koud voor enkelen) tijdens het lange Pinksterweekend.
De komende week wordt het licht wisselvallig met bovenal gematigde temperaturen, maar vanaf het midden van de week wordt het weer zachter en komen we uit in het aangename traject 17-18 graden.