Foto: Adrie van Liere
Foto: Adrie van Liere Foto: Adrie van Liere

Stoeien met leifruit

Maak van een fruitboom een leiboom, een kunstwerk en sieraad voor je tuin.

KAPELLE - Het Fruitteeltmuseum in Kapelle organiseert een leifruitcursus over het snoeien van leifruit. Met een basisboompje gaan we aan de slag. Gedurende vier bijeenkomsten in het groeiseizoen snoeien we dit fruitboompje in een mooie leivorm waarvan u veel plezier hebt en waarvan u de vruchten nog jaren kan plukken.

De leifruitcursus vindt plaats op de zaterdagmiddag 21 mei, 25 juni, 24 september en 10 december van 13.30 tot 16.00 uur in het Fruitteeltmuseum. Tijdens de cursus wordt informatie uitgewisseld over o.a. bodem, bemesting, bloei, soort fruit, soort muur, verschillende leivormen, het latwerk en de bijzonder snoei. In de museumtuin van het Fruitteeltmuseum is goed te zien hoe je van een laagstamfruitboom een mooie leiboom kan maken.
Kosten € 90,00 inclusief consumpties. Voor meer informatie en aanmelding: 0113-344904 tijdens de openingsuren op dinsdag- t/m zaterdagmiddag of zie www.fruitteeltmuseum.nl.

De bijzondere teelt- en snoeiwijze van leifruit heeft altijd een belangrijke rol gespeeld op kastelen en buitenplaatsen. Met het simpelweg tegen een muur aan planten van een fruitboom neemt de geschiedenis van het leifruit een aanvang. Dicht tegen een muur rijpt het fruit beter, een gevolg van de in de muur vastgehouden zonnewarmte, die vooral 's nachts geleidelijk vrijkomt. Het koudere klimaat in de zeventiende en achttiende eeuw was een van de oorzaken waardoor deze 'warmere' techniek werd toegepast. Al snel werden de verschillende leivormen gebruikt en toegepast in vorstelijke fruittuinen als onderdeel van de tuinarchitectuur in Frankrijk.
Nieuwe, machinegerichte teelttechnieken en andere fruitrassen namen in de twintigste eeuw de plaats in van de oude snoeitechniek en leifruit bleef als een museale curiositeit alleen over op enkele historische plaatsen.

Meer informatie, zie www.fruitteeltmuseum.nl.