Wethouder Frans Tollenaar bezocht de oudste inwoner van het eiland ter gelegenheid van haar 106e verjaardag. Foto: Hans
Wethouder Frans Tollenaar bezocht de oudste inwoner van het eiland ter gelegenheid van haar 106e verjaardag. Foto: Hans Foto: Hans Villerius

Oudste inwoner Goeree-Overflakkee wordt 106 jaar

SOMMELSDIJK – In Nieuw Rijsenburgh is mevrouw Alie Hogendoorn-Busink jl. woensdag 106 jaar geworden. Met haar leeftijd is ze de oudste inwoner van Goeree-Overflakkee. Wethouder Frans Tollenaar bracht haar 's middags een felicitatiebezoek namens het gemeentebestuur.

Door Hans Villerius

Alie Hogendoorn werd in Amsterdam geboren, maar woonde van haar 2e tot haar 94e jaar in Rotterdam. Hier trouwde ze in 1947 met Arie Hogendoorn. Uit hun huwelijk werden twee kinderen geboren: Jeannette en Jan. Haar man Arie is jaren geleden al overleden. En nadat Alie de negentig ruimschoots gepasseerd was, een heupoperatie noodzakelijk werd en er gerevalideerd moest worden, is ze naar Sommelsdijk gekomen. Ze woonde dan dichter bij haar dochter, die al op het eiland woonde en die dan beter in staat was er voor "moeders" te zijn. Tot haar 102e jaar heeft Alie zelfstandig gewoond, maar bijna vier jaar geleden werd 't noodzakelijk om naar Nieuw Rijsenburgh te gaan. Gelukkig heeft ze 't hier net zo naar de zin als in haar vorige huisje. Regelmatig is ze actief met schilderwerkjes, waarvan er verscheidene in haar appartement staan uitgestald. Weliswaar is ze wat hardhorend, lopen gaat niet meer en soms volgt ze niet alles even scherp meer. Maar dat ze woensdag jarig was en 106 was geworden wist ze dan maar wel. En zoals altijd liet ze zich haar kopje koffie en feestgebak heerlijk smaken. Naast het verzorgende personeel, dat regelmatig binnenwipt, komt dochter Jeannette meerdere malen per week bij moeders, en dat vindt ze wat fijn. Traditiegetrouw kreeg ze van haar kinderen een enorm boeket bloemen voor haar verjaardag, met daarin net zoveel zalmroze rozen als het aantal levensjaren van mevrouw Hogendoorn, plus één witte voor het nieuw begonnen jaar, dus ditmaal 107 in totaal. Evenals vorig jaar zat er woensdag tussen haar post een felicitatiebrief van de Koning en de Koningin. En moest ze daar vorige keer een traantje van ontroering om wegpinken, deze keer lachte ze genoeg'lijk toen Jeanette aan moeders vertelde dat ook er nu weer felicitaties van het Koningspaar binnen waren gekomen. "Prachtig! Dát is toch geweldig! Een brief van de Koning...!" Ze was er opnieuw beduusd van.