De goede doelen die dinsdagavond werden begunstigd uit de opbrengst van de Tulpenwandeltocht Goeree-Overflakkee. Foto: Hans Villerius
De goede doelen die dinsdagavond werden begunstigd uit de opbrengst van de Tulpenwandeltocht Goeree-Overflakkee. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Tulpenwandeltocht geeft 'warm gevoel vanbinnen'

Namens de organisatie van de tulpenwandeltocht blikten initiatiefnemer Hans Meijer en André Groenendijk terug op deze eerste lustrumeditie van de wandeltocht, zowel op de voorbereidingen als op de tocht zelf. 'Enthousiasme', 'inzet van velen' en 'groot succes' vormden de kernbegrippen waarmee editie 2016 zich laat tekenen, zo viel in André's toespraak te beluisteren. "We kijken terug op wederom een fantastisch evenement, waaruit blijkt dat een lokaal particulier initiatief - in nauwe samenwerking met de gemeente, andere instellingen, sponsors en vrijwilligers - kan leiden tot een waar wandelfeest en pure promotie voor Goeree-Overflakkee! Kers op de taart zijn de prachtige bedragen die aan de drie goede doelen kunnen worden overgemaakt, lokale doelen, die deze ondersteuning goed kunnen gebruiken!"

Door Hans Villerius

Goede doelen

Het zijn Stichting GO Mobiel, Stichting GO Special Kids en Stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee, die alle drie een cheque ter waarde van € 1.500 in ontvangst mochten nemen. Elk gaf een korte toelichting op hun activiteiten.
GO Mobiel organiseert voor mensen met een beperking activiteiten waarbij gezelligheid en sport centraal staan. Vrijdagsavonds in Recreatiecentrum De Staver en regelmatig ook in combinatie met Stichting GO Special Kids, één van de andere goede doelen.
GO Special Kids zet zich in voor kinderen met een beperking. Voor hen worden sportieve activiteiten georganiseerd die de kinderen plezier en ontspanning geven.
Ook Stichting Huifbedrijden is er voor mensen met een beperking, veelal de zwaarst gehandicapten, voor wie nauwelijks enige vorm van ontspanning beschikbaar is. Met huifbedrijden echter wel. Daarmee is het mogelijk om deze mensen een totale ontspanning te bezorgen.

Drie jaar oude belofte

Naast de drie doelen werden ook Streekmuseum Goeree-Overflakkee en de Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee met een gift van € 250 bedacht. Dit vanwege hun actieve betrokkenheid tijdens de dag zelf waarop de tulpenwandeltocht wordt gehouden.
Maar ook een belofte van drie jaar geleden werd waargemaakt. Tijdens de wandeltocht toen was Stichting D'n Speultuun een van de goede doelen. Die zette zich ervoor in om in Middelharnis weer een speeltuin te realiseren, op het terrein van Hernesseroord. Alleen, omdat daar drie jaar geleden nog geen concrete invulling aan kon worden gegeven werd besloten de overhandiging van de € 1.500 die de stichting zou krijgen, op te schorten tot het moment dat er wel gerichte stappen in het verschiet lagen. En dat is nu het geval. Nadat eerst de Kinderboerderij van Hernesseroord werd herbouwd en aansluitend een fusie heeft plaatsgehad tussen de toen nog afzonderlijke stichtingen Kinderboerderij Middelharnis en D'n Speultuun, zal nu gewerkt gaan worden aan een gefaseerde realisering van de speeltuin. 'Spelen en beleven van flora en fauna', dat is wat het Hernesseroordterrein straks wil bieden, zowel aan de bewoners daar als aan alle inwoners van het dorp, want het gebied wordt bewust opengesteld voor iedereen. De tijd was nu dus rijp om de gereserveerde € 1.500 van drie jaar geleden ter beschikking te stellen, zodat aan 't eind van de bijeenkomst in De Doele uiteindelijk zes goede doelen met een mooie opbrengst naar huis konden.

Warm gevoel

Voor de uitreiking van de cheques aan deze goede doelen was wethouder Frans Tollenaar graag naar De Doele gekomen. Die gaf bij het overhandigen van de cheques aan "vanbinnen een warm gevoel te krijgen". Het initiatief om vijf jaar geleden tot het op poten zetten van een tulpenwandeltocht te komen, dit vol te houden en verder te professionaliseren, daar zulke goede doelen aan te verbinden maar meteen ook de tulpenpracht van het eiland op de kaart te zetten, het deed de wethouder merkbaar goed. Datzelfde geldt ook voor de drie stichtingen die als goede doelen aan de laatstgehouden tulpenwandeltocht verbonden zijn. "Zoveel initiatief en inzet voor de hulpbehoevende medemens, het typeert de samenleving op het eiland. Om van te houden!", zo gaf Tollenaar aan. "Dit verdient navolging. En laten wíj dit succes verdubbelen!"

Breed gedragen

Aan de vorige maand gehouden tulpenwandeltocht deed een recordaantal deelnemers mee: 833 in totaal, waarvan 700 wandelend en 133 fietsend. Vanwege het eerste lustrum was namelijk ook een 25 kilometer lange fietstocht in het programma opgenomen. Bijna een derde van het deelnemersaantal komt van buiten het eiland, inmiddels zelfs uit België en uit Duitsland. De jongste wandelaar was 4 jaar en de oudste 82. Er kon uit meerdere wandelafstanden worden gekozen: 40, 25, 17,5 en 11 kilometer.
Voor onderweg hadden meerdere ondernemers hun deuren opengezet, hetzij als stempelpost, hetzij als sanitaire gelegenheid, hetzij als rustpost. Verscheidene anderen gaven aan de dag extra cachet, bijvoorbeeld door het bakken van 400 pannenkoeken langs de route, of het beschikbaar stellen van 520 bossen tulpen om te verkopen voor het goede doel. En nóg meer anderen droegen vrijwillig bij aan het in goede banen leiden van de dag, van verkeersregelaars tot geluidsverzorging en bewegwijzering toe. En natuurlijk de onmisbare steun van vele sponsors, zowel in de vorm van geldelijke ondersteuning, als in natura als door het beschikbaar stellen van materiaal. Een complete sponsorlijst is te vinden op de Facebookpagina van de tulpenwandeltocht.
Het welslagen van deze opnieuw breed gedragen editie van de tulpenwandeltocht deed initiatiefnemer Hans Meijer aan 't eind van de bijeenkomst in De Doele de wens uitspreken dat de volgende keer duizend deelnemers verwelkomd mogen worden. En meteen werd bekendgemaakt dat die volgende keer op zaterdag 15 april 2017 zal zijn, in het Paasweekend.