Afbeelding
Foto:

Moestuinmoederen

Er zijn veel overeenkomsten tussen opvoeden en tuinieren, dat wordt al snel duidelijk wanneer je een start maakt in 'Moestuinmoederen'.

Zaaien, planten, water geven, wieden en oogsten – deze beeldspraak gaat regelmatig op bij de opvoeding. Dit boekje gaat expliciet over opvoeden in geloof. De schrijfster heeft een moestuin, geërfd van haar vader. Al werkend in deze tuin kreeg ze steeds meer oog voor de overeenkomsten tussen opvoeden en tuinieren. De Bijbel geeft daarbij diverse aansprekende voorbeelden over hoe tot bloei te komen.

Het belang van water geven wordt duidelijk in het eerste hoofdstuk van het boekje. Hagar was een alleenstaande moeder, een vluchtelinge in een vreemd land. In de woestijn met haar zoon Ismaël voelt ze zich van iedereen verlaten. Er is geen voedsel of water meer te vinden. Maar dan is daar een waterbron. God opent haar ogen voor het water. Deze geschiedenis is een bemoediging voor moeders die alleen staan voor de (geloofs)opvoeding van hun kind.

Het opvoeden van kinderen is als werken in een moestuin. Voorbede voor je kinderen is een van de vormen om ze te 'begieten' en de schrijfster geeft een aantal Bijbelteksten waarbij deze voorbede expliciet aanwezig is. In deze teksten kun je de naam van je kind invullen.

"Deze woorden, die ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat." (Deut. 6:4-7) De schrijfster vervolgt met het belang van alles op zijn tijd. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en daarom is het belangrijk om zorgvuldig te kiezen wat past bij de leeftijdsfase van je kind. Voorop staat dat het gestrooide zaad in een warm en veilig klimaat moet ontkiemen.

Verhalen vertellen

Bij opvoeden in geloof is het belang van het vertellen van verhalen groot. Diverse gelegenheden kunnen aanleiding geven tot een gesprekje met een kind. Het planten van een boom of een dooptekst op een kaart kunnen zomaar aanleiding geven tot het vertellen over een machtige God. De priesters kregen, aan het eind van de lange woestijnreis, opdracht grote stenen in de rivier neer te leggen. (Joz. 4) De kinderen die veel later langs de rivier liepen met hun vaders konden dan vragen waar die grote stenen voor dienden. Zo bleven de grote daden van God vermeld en bewaard voor het nageslacht. Op deze manier kun je ook met je kinderen 'monumentjes' maken.

Het belang van de onderlinge liefde om te kunnen groeien onderstreept de schrijfster met de woorden uit 1 Johannes: 'Geliefden, als God ons zo liefhad, moeten ook wij elkaar liefhebben.' Dit hoofdstuk gaat ook in op de verschillende talen van de liefde, zoals onder meer Gary Chapman beschreef in 'De 5 talen van de liefde.'.

De veelkleurigheid van kinderen komt aan bod, evenals rijpen en vrucht dragen om vervolgens los te laten. Aan het eind van elk hoofdstuk staan korte opdrachten om over na te denken of uit te voeren. Een mooi boekje met veel praktische opdrachten en ruimte om aantekeningen te maken. De opdrachten worden steeds vooraf gegaan door korte meditatieve gedeelten met vragen. Het boekje is geschikt om alleen te gebruiken, maar kan ook heel bruikbaar zijn in bijvoorbeeld een opvoedkring.

Marlon van den Bos is leerkracht in het basisonderwijs en heeft meerdere boeken over kinderen en geloven op haar naam staan.

Moestuinmoederen
Over opvoeden in geloof
Marlon van den Bos-Uyterlinde
2016, uitgeverij Sestra
82 blz., € 12,50
ISBN 8789088 971311